Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportSebastian Vettel prvi u Španjolskoj, Hamilton drugi, Button treći

Sebastian Vettel prvi u Španjolskoj, Hamilton drugi, Button treći


Red Bullova zvijezda Vettel je odličnom pametnom vožnjom i još boljom taktikom ulazaka u boks i korištenja guma, a koja se pokazala superiorna, došao je do četvrte pobjede u dosadašnjih pet utrka. Lewis Hamilton je bio drugi, a Jenson Button treći.

Ponovo smo gledali zanimljivu utrku Formule 1, prvoj europskoj utrci u sezoni voženoj za VN Španjolske. Vrijeme sunčano i idealno za vožnju, temperatura zraka 27 stupnjeva, a staze 32 stupnja. Važna utrka za Ferrari i Alonsa koji nastupaju na svojoj domaćoj stazi. U zraku se osjećalo kako će utrka biti odlična. I bila je.

Na samom startu lagano gurkanje i nadmudrivanje Red Bullovih vozača u prvom redu iskoristio je Fernando Alonso u Ferrariju i s nutarnje strane zavoja izbija na čelo kolone. Kamui Kobayashi u Sauberu je izgleda imao bliski susret jer je odmah morao u boks zbog probušene gume. Odlično je krenuo i Michael Schumacher koji je u prvom krugu s 10. došao do 6. mjesta Stvari su se lagano poslagivale. DRS (aktivno stražnje krilo) se ne smije koristiti u prva dva kruga, očekivali smo velike taktičke borbe na relaciji boks-gume-KERS-DRS. Sve su to elementi koji svaki na svoj način utječe u prvom redu na prestizanje. A to nas najviše i zanima, zar ne?

Bilo je pitanje za koju su se strategiju odlučili vodeći vozači – za 3 ili 4 zaustavljanja u boks. Odgovor smo brzo dobili. Prvi je u boks otišao Vettel, uzeo opcijske brže gume i nakon prvih odlazaka svih vodećih vozača u boks iskočio na prvo mjesto, koje praktički nije ispuštao do kraja utrke. Brzo su uslijedili i drugi ulasci u boks.U to vrijeme odlično je napredovao i odlični Nick Heidfield kojem se u 3. treningu zapalio bolid, tako da je u utrku krenuo s posljednjeg mjesta. Ali dokazao je kako je velik vozač.

Utrka je krenula mirnijim tokom do 30. kruga kada su Alonso i Webber zajedno otišli u boks i zajedno (jedan pored drugog) izašli iz boksa. Ipak malu je prednost imao Alonso te je tako izašao ispred Webbera. Desetak krugova kasnije smo gledali zanimljivi timski dvoboj između Mercedes GP-ovih vozača Schumachera i Rosberga. Nico je djelovao brže, no do cilja je ipak prije stigao Schumi.

46. krug je mogao biti ključan za utrku. Iz boksa Vettelu javljaju kako mu ne radi KERS, a istu tu informaciju javljaju i tada drugom Hamiltonu koji se samo nešto više od sekunde vozio iza Vettela. Britanac je počeo gristi, ali se Vettel pametnom borbom odupirao. U 51. krugu javljaju mu kako mu KERS ponovo radi: Hamilton je u nekoliko navrata oštro napao Vettela, ali nije ga do kraja utrke u posljednjih desetak krugova uspio preteći. Borba se vodila i za treće mjesto između Buttona i Webbera, no Britanac je bio čvršći od Australca i zadržao mjesto na podiju.

U odličnoj utrci u Španjolskoj Sebastian Vettel je pobijedio, a dva McLaenova vozača Hamilton i Button uspjela su osvojiti drugo i treće mjesto.

Već za tjedan dana vozi se VN Monaca  u Monte Carlu, poznata gradska utrka.