Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportSebastian Vettel nadmudrio oba Mercedesova bolida i pobijedio i Maleziji

Sebastian Vettel nadmudrio oba Mercedesova bolida i pobijedio i Maleziji


Vrlo lukavom taktikom i odličnom vožnjom Sebastian Vettel je u Ferrariju nadmudrio oba Mercedesa, Hamiltona i Rosberga i odnio pobjedu za VN Malezije. Cijela se priča vodila oko upravljanja gumama.

VN Malezije je vrlo brza utrka. Iako se očekivala kiša, ona se nije pojavila tako da je utrka vožena po suhom, ali vrlo vlažnom i vrućem vremenu. Na samom startu je Hamilton (Mercedes) izbio na čelo, iza njega Vettel (Ferrari) i Rosberg (Mercedes). Maldonado (Lotus) je morao u boks jer je probušio gumu u kontaktu s Bottasom, a isto je u slijedećem krugu morao napraviti i Raikkonen (Ferrari), koji je navodno naletio na neke krhotine od bolida i probušio gumu.

U 4. krugu Ericsson (Sauber) izlijeće sa staze i izlazi Safety Car, koji se zadržava do 6. kruga. U tom su se trenutku taktike timova promiješale, a što je možda bilo i ključno za cijelu utrku. Hamilton i Rosberg odlaze u boks, no Vettel ostaje na stazi i u nastavku kreće kao vodeći. Čini se kako se ta taktika isplatila jer je do kraja utrke pametnom vožnjom i pametnom manipulacijom guma, te odlaskom u boks samo dva puta napravio pravu stvar i utrku završio 10-ak sekundi ispred Hamiltona.

U maleziji smo gledali utrku s puno prestizanja i vozačkih nadmudrivanja, bilo je zaista užitak gledati utrku. Bilo je i kontakata, izlijetanja, pa i kazni. I dalje svoju formu traži McLaren. Alonso je odustao u 21. krugu, a Button u 42. krugu. Problem je novi bolid i novi Hondin motor, te nedostatak treniranja i testiranja tijekom zimskog perioda, tako da će im vjerojatno ova sezona vjerojatno biti – ispitivačka.

Evo i poretka na kraju utrke.

20150329-02

I na kraju kratki komentar. Iako su u Formuli 1 napravili sve kako bi prvenstvo bilo što zanimljivije (i kako bi zaradili što više novca!) same se utrke svode na sve više nekih drugih faktora, a sve manje na vozačke dvoboje. Pri tome najviše mislimo na same gume koje su postale previše naglašen faktor koji praktički odlučuje utrke… umjesto samih vozača. Činjenica je kako je Formula 1 sve više mašinerija za proizvodnju novca, dok su utrke prilagođene također tom cilju. Šteta…

Druga kritika ide na račun novih web stranica Formule 1 koje su se pojavile početkom sezone. Iako su prilagođene mobilnim uređajima i u responzivnom dizajnu, sam sadržaj je – u totalnom kaosu. Sve važne informacije su na krivom mjestu i teško je do njih doći – morate ih tražiti. Nekako nam se čini kao da su ove godine u Formuli 1 malo skrenuli s glavnog kolosijeka, sve su to neke sitnice koje nam daju do znanja. Što vi mislite o tome? 🙂