Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportSebastian Loeb po sedmi puta i uz dramatičan kraj pobijedio na Rallye Monte-Carlo

Sebastian Loeb po sedmi puta i uz dramatičan kraj pobijedio na Rallye Monte-Carlo


Posljednjeg dana ovog dramatičnog relija otkazana su dva posljednja brzinska ispita, što je pomoglo Sebastienu Loebu da se prije popne na pobjedničko postolje i to po sedmi puta.

Loeb je u vodstvo prešao već prvog dana nakon drugog brzinca. Drugi je bio Sebastien Ogier, koji je iz svog Volkswagen Motorsport Polo R WRC izvlačio maksimum, dok je Dani Sordo u Citroenu DS3 WRC bio treći. Sve je bilo dobro do posljednjeg dana na brdima iznad Monaka.

Čak tri od vodećih sedam vozača su se razbili – Evgeny Novikov, Jari-Matti Latvala i Juho Hanninen. Uvjeti za vožnju na uvijek opasnom Col de Turini brzincu bili su u najmanju ruku – strašni. Organizatori su odlučili poništiti posljednja dva brzinska ispita.

“Uvijek sam sretan kada pobijedim u Monte Carlu, jer je to jedan od najuzbudljivijih reli utrka koje sam ikada vozio. Ovaj puta utrka je bila vrlo, vrlo teška. Uvjeti su bili osjetno teži nego obično i pobijediti na ovakvoj utrci vrlo je teško”, Izjavio je Francuz.

Ovo je Loebova 77. pobjeda u karijeri. Inače, Sebastian Loeb je najuspješniji reli vozač svih vremena, čak je 9 puta za redom bio svjetski prvak (2004-2012). A vjerojatno je jedan od najboljih, ako ne i najbolji vozač svih vremena.

Koliko je zaista bilo teško na ovogodišnjem reliju, pogledajte i sami…