Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportScott Speed u dramatičnoj završnici osvojio Red Bull Global Rallycross 2016 prvenstvo

Scott Speed u dramatičnoj završnici osvojio Red Bull Global Rallycross 2016 prvenstvo


Gledali smo odlično rallycross prvenstvo koje je završilo danas. Pobjedu je u finalu odnio Patrik Sandell u Fordu, no pravi su slavljenici Scott Speed kao novi svjetski prvak, te Volkswagen Andretti Rallycross tim kao konstruktorski pobjednik.

Posljednje dvije Global Rallycross (GRC) utrke vožene su ovog vikenda u Los Angelesu po odličnom vremenu za utrkivanje. Bilo je samo pitanje tko će postati novi prvak. Volkswagen Andretti Rallycross tim već je osigurao prvo kontstruktorsko mjesto, pitanje je bilo hoće li titulu svjetskog prvaka odnijeti jedan od njihovih vozača – do tada vodeći Tanner Faust ili njegov timski kolega Scott Speed.

Oba su vozača vrlo zanimljiva jer dolaze iz potpuno drugačijih vozačkih pozadina, što se može vidjeti i po njihovim vožnjama, ali i po postavkama (set-up) njihovih trkaćih bolida. Speed ima NASCAR i Formula 1 pozadinu na kružnim asfaltnim utrkama, dok je Faust više reli, drift  i off-road vozač. Ipak, oba su u prvenstvu dokazala kako su oba pristupa u GRC utrkivanju ispravna.

Prvenstvo se vozi u visoko modificiranim bolidima koji imaju oko 600 KS i koji od 0-100 km/h ubrzavaju za samo 2,05 sekunde, brže od Formule 1! Od automobila zastupljeni su Volkswagen, Ford, Honda, Subaru i Hyundai. U utrkivanju su dozvoljeni kontakti, no postoje ograničenja koja mogu biti strogo kažnjiva.

Cijelo ovogodišnje prvenstvo je bilo u znaku Andretti tima koji su dominirali u praktički svim utrkama, tako da su zasluženo odnijeli kako konstruktorsku tako i vozačku titulu.

scott-speed-u-dramaticnoj-zavrsnici-osvojio-red-bull-global-rallycross-2016-prvenstvo-02

Odlične utrke gledali smo i u “junior” ligi, GRC Lites, u kojoj svi voze identične bolide – Ford Fiesta nabrijana na 300 KS.. Iako je bilo sve na strani Olivera Erikssona koji je do tada bio vodeći. Sve je dobro izgledalo do prvog zavoja kada je u “kršu i lomu” Eriksson izvukao najdeblji kraj, kao još dva do tada vodeća vozača na vozačkoj ljestvici. Priliku je iskoristio 20-godišnji Cabot Bigam koji je iz pozadine uspio čak i pobijediti te tako osvojiti titulu prvaka u Lites ligi.

Utrke Red Bull Global Rallycross 2016 prvenstva možete gledati na RedBull TV-u, Youtube kanalu, odnosno pratiti na službenim stranicama.


  • Svaka čast majstore, Ken Block, Gymkhana i sjajne vožnje u GRC-u, a više mu je od 40 🙂