Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiSaab Electric 9-3 Convertible – nakon kupovine od strane NEVS-a, očekujte elektromobile!

Saab Electric 9-3 Convertible – nakon kupovine od strane NEVS-a, očekujte elektromobile!


Ne, Saab nije propao, ili nestao, iako su prognoze bile takve. Početkom rujna ove godine kupio ih je National Electric Vehicle Sweden (NEVS), a koji planiraju proizvodnju – elektromobila!

Podsjetimo se, švedskog proizvođača automobila Saab zajedno s dvije sestrinske tvrtke Saab Powertrain i Saab Tools kupio je spomenuti NEVS, koji je . Razlog je višestruk – spašavanje domaće švedske autoindustrije, ali i predstavljanje novih modela automobila koji su u skladu s ekološkom orijentacijom. Ili ako baš hoćete – proizvodnja elektromobila.

Inače, National Electric Vehicle Sweden je u 100%-tnom vlasništvu National Modern Energy Holdings Ltd (NME Holdings), kompanije koja je nastala 2004. godine sa sjedištem u British Virgin Islands, a upravlja se iz Hong Konga. NME Holdings Ltd. je većinski vlasnik State Power Groupa, privatne kompanije iz Pekinga i jednog od pionira u ulaganju u obnovljive izvore energije (bio-gorivo, vjetro-elekrane, sustavi za efikasnu pohranu podataka,…).

I tako bi prvi na red trebao doći Saab 9-3 sedan, koji bi trebao dobiti električni pogon. Hoće li biti čisti elektromobil ili će biti bonszinsko-električni hibrid za sada nije sigurno, ali sve se kreće u tom smjeru. Spominju se još i kabriolet model, te SportCombi, dakle tri modela koji bi mogli dobiti elektro pogon.

Kada će krenuti proizvodnja, to je još jedan podatak koji je nepoznat. Prema posljednjim najavama i lanovima NEVS-a, to bi se trebalo dogoditi u narednih 18 mjeseci. Živi bili pa vidjeli… 🙂