Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportSa Švedskog snijega u vrući Meksiko rally WRC

Sa Švedskog snijega u vrući Meksiko rally WRC


Sa Švedskog snijega u vrući Meksiko rally WRCNakon hladne Švedske, vozači WRC, P-WRC i S-WRC natjecanja, snage će odmjeriti na meksičkom makadamu. Reli se u Meksiku vozi od 2004. godine, iako prošle sezone nije bio u kalendaru. Izmjene u odnosu na 2008. godinu su minimalne i uglavnom se odnose na specijalni brzinski ispit, koji se vozi u centru Leona, po uzoru na „Rally of Nations“, održan prošle godine.

Cijelo se natjecanje održava u blizini grada Leona, 400 km sjeverozapadno od Mexico Cityja, a vozi se po brzim makadamskim cestama, gorja Sierra de Lobos i Sierra Guanajuato. Jedan od većih problema s kojima se natjecatelji na ovom reliju tradicionalno susreću jest pad snage od približno 30%, uzrokovan manjkom zraka na velikim nadmorskim visinama na kojima se održavaju brzinski ispiti, a koje znaju prelaziti i 2700 m.

Što se natjecateljskog dijela tiče, svakako treba očekivati beskompromisne vožnje Sebastiena Loeba, a vjerojatno i Sorda, nakon što su Hirvonen i Latvala u Švedskoj jednostavno bili bolji. Iako je Loeb pobijedio na posljednja tri održana meksička relija, i sam kaže kako ništa nije sigurno, budući da 6 mjeseci nisu vozili po sličnoj podlozi, a njegov glavni konkurent, Mikko Hirvonen, jači je no ikad. Na umu treba imati i Pettera Solberga, koji je ovdje već pobijedio 2005. godine, a ako ništa drugo, njegov loš nastup iz Švedske će mu sada donijeti povoljnu startnu poziciju.

Bivši F1 prvak, Kimi Raikkonen, po prvi puta će nastupiti na makadamu sa WRC automobilom, zbog čega će Finac i dalje buditi veliko zanimanje, a iznenaditi bi mogao i njegov momčadski kolega Sebastien Ogier. U Meksiku će pak debitirati Ken Block za volanom Focusa WRC, a kako će mu to biti gotovo prvi kilometri u ovom automobilu, biti će zanimljivo vidjeti kako će se američka reli zvijezda snaći u toj situaciji.

Vozači P-WRC-a u Meksiku također nastavljaju svoju sezonu, no veću pažnju će zasigurno privući klasa S-WRC, s novim S2000 automobilima, među kojima se nalazi čak tri nove Ford Fieste i tri Fabije i gdje možemo očekivati žestoku borbu između Prokopa, Ponsa, Brynildsena i Al-Attiyaha. Reli počinje u petak, 5. ožujka rano ujutro po lokalnom vremenu.

Sa Švedskog snijega u vrući Meksiko rally WRC

Sa Švedskog snijega u vrući Meksiko rally WRC