Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiRoditelji imaju ključnu ulogu u razvoju voznih vještina i navika svoje djece

Roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju voznih vještina i navika svoje djece


Uloga uzora počinje već u djetinjstvu, čim dijete postane dio događanja na cesti – 54% roditelja izjavilo da bi trenutačno uspješno položili vozački ispit.

Prema rezultatima velikog istraživanja kojeg je Goodyear proveo 2014 godine među 6805 roditelja mladih vozača u 19 država, brojni su roditelji svjesni jakog utjecaja koji imaju na djetetov odnos prema vožnji i sigurnosti u cestovnom prometu – 51% roditelja je svjesno da njihova djeca obraćaju pozornost na njihovo ponašanje tijekom vožnje dok trećina njih (34%) smatra da njihove vozne navike počinju utjecati na djetetov odnos prema sigurnosti u cestovnom prometu već u dobi od 6 godina. Potvrđuju to i psiholozi iz Traffic Psychology International koji dodaju da se  učenje odvija neprekidno, što znači da djeca usvajaju neko ponašanje i kad mu naočigled ne posvećuju pozornost.

Prema rezultatima Goodyearovog istraživanja, čak 77% roditelja misli da ih djeca smatraju dobrim vozačima te da su  uzor svojoj djeci. No, usprkos tom uvjerenju, roditelji također ističu da nisu uvijek sigurni u svoje sposobnosti na cesti te priznaju da imaju loše vozne navike i da podcjenjuju negativan utjecaj koji mogu imati na svoju djecu. Tako je samo 54% roditelja izjavilo da bi trenutačno uspješno položili vozački ispit.  Brojni roditelji (44%) čak su  s djetetom u automobilu bili kažnjeni zbog prebrze vožnje, što je povezano s podatkom da je prebrza vožnja najčešći prekršaj mladih vozača (66%) , što najvjerojatnije odražava ponašanje njihovih roditelja.

Roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju voznih vještina i navika svoje djece 02

Roditelji podržavaju dodatne tečajeve vožnje
No, dobra je vijest da bi, prema rezultatima istraživanja, roditelji mladih vozača voljeli obnoviti svoja znanja tj. vozne vještine da budu bolji uzor svojoj djeci, pri čemu ih 46% podupire obvezne dodatne tečajeve vožnje. Osim toga, željeli bi se u većoj mjeri uključiti u stručno osposobljavanje svoje djece za vožnju – 53% roditelja željelo bi redovito dobivati izvještaje instruktora vožnje o napretku njihove djece, a 40% voljelo bi pratiti napredak iz prve ruke tako da na satovima vožnje budu zajedno s djecom.