Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliRimac Automobili – tri glavna investitora uložila 10 milijuna eura

Rimac Automobili – tri glavna investitora uložila 10 milijuna eura


Tko kaže da se u Hrvatskoj ne mogu proizvoditi automobili? I k tome još električni? Dokaz su Rimac Automobili, startup tvrtka koja je upravo  zaključila prvi krug ulaganja u iznosu od 10 milijuna eura.

Tri su glavna investitora koji su podmetnuli svoja leđa i uložili svoj kapital u prosperitetnu tvrtku iz Svete Nedelje koja je nastala prije 5 godina.

Prvi investitor koji je u veljači 2014. godine investirao u Rimac Automobile, Frank Kanayet Yepes, je inicijalno kupio 3% udjela u tvrtki, ali je tokom godine udvostručio svoju investiciju zbog velikog interesa drugih investitora te osigurao 6% vlasništa. Poznat je i kao u FIA Formulu E, vlasnik nekoliko trkaćih teamova te uvoznik za Ferrari i Maserati za Kolumbiju.

Nakon toga uslijedila je investicija Tek Cheung Yam-a s tvrtkom Integrated Asset Managment – IAMAL. IAMAL je tvrtka koja je nedavno kupila i većinski udio u Forbesu, a u Rimac Automobilima uvidjela je dobru priliku te su se odlučili za kupnju 2% vlasništva tvrtke.

Najveći pojedinačni ulagač je tvrtka China Dyinamic (Holdings) Limited koji su 10% vlasničkih udjela u tvrci kupili po valuaciji tvrtke od 70 milijuna Eura. Ovim ulaganjem Rimac Automobili završavaju prvi krug ulaganja te trenutno ne primaju nove investitore.

Rimac Automobili - tri glavna investitora uložila 10 milijuna eura 02

Ono što je važno spomenuti je kako će s više od 70 milijuna eura ulaganja Rimac Automobili rasti i u broju zaposlenika, sa 20 s početka godine na sadašnjih 60. Naravno, niti to nije kraj. Inače, njihov popularni Concept_One sportski elektromobil proizvesti u vrlo ograničenoj seriji od samo 8 primjeraka koji su gotovo rasprodani i isporučit će se na 4 kontinenta. Sigurno su vam poznati i njihovi Greyp električni bicikli.

Sve u svemu, ovo je jedna vrlo uspješna hrvatska priča koja je počela “u garaži” prije pet godina. Danas to više nije priča, nego čitava knjiha uspjeha koju bilježi tvrtka Rimac Automobili. U svega dvije godine razvili su potpuno novi super sportski električni automobil koji je predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu 2011. godine i srušili pet FIA i Guinnessovih rekorda s razvojnim automobilom e-M3.

Samo naprijed… 🙂