Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliRimac Automobili – na testiranjima modela Rimac e-M3 srušeno nekoliko svjetskih rekorda

Rimac Automobili – na testiranjima modela Rimac e-M3 srušeno nekoliko svjetskih rekorda


Rimac Automobili iz Svete Nedelje i dalje nastavlja s uspjesima. Upravo su nam javili da su s elektromobilom Rimac e-M3 srušili još neke svjetske rekorde u ubrzanju.

Rekordi se odnose na Kategoriju A, Grupa VIII (elektromobili), Klasa 3 (iznad 1000 kg), a u skladu su s pravilima FIA kategorizacije (Međunarodna automobilistička federacija). U testiranju se našao e-M3, prerađeni BMW-ov model, od kojeg je u stvari i počela cijela vrlo uspješna priča koja se vrti iza tvrtke Rimac Automobili.

Osnivač i izvršni direktor tvrtke Mate Rimac započeo je ovu uspješnu hrvatsku priču još kad je imao 19. godina.

“Imao sam stari BMW E30 iz 1984. godine, kojeg sam koristio za drift i kružne utrke. Na jednoj od utrka eksplodirao mi je motor. Tada sam odlučio napraviti nešto drugačije, elektromobil. Za otprilike godinu dana sam preradio stari BMW i napravio od njega elektromobil. Ali nisam bio zadovoljan. Bio je težak, ne pretjerano snažan i s vrlo ograničenom autonomijom. Počeo sam okupljati tim stručnjaka s kojim smo počeli praviti vlastiti automobil. Već tada sam imao viziju kako bi taj automobil trebao izgledati. Malo po malo, sve do danas, moj se san i ostvario.”

Njegov stari automobil, odnosno “zeleno čudovište” kako ga zovu, postao je također respektabilan i po snazi ali i rezultatima. Sada razvija 600 konja (900 Nm), a od 0-100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 280 km/h. Dovoljno je dodati kako je stara e-M3 “bembura” u novom ruhu poslao elektromobil s najbržim ubrzanjem na svijetu (FIA).

Zanimljivo, rezultate koje vidite postignuti su još u travnju 2011. godine, no do danas ih nisu smjeli objaviti: Rimac objašnjava kako je FIA odobrila tek sada objavu rezultata. U međuvremenu je nastao i Rimac Concept_One, koji je još brži od e-M3 modela.

BMW e-M3 – postignuti rezultati:
. 1/8 mile: 7,549
. 1/4 mile: 11,808
. 1/2 km: 13,714*
. 1 km: 23,260*
. 1 mile: 35,347*

*još mora odobriti FIA

Vjerujemo kako je ovo tek početak, bit će toga još 🙂