Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportRenault obilježava 40 godina od trostruke pobjede na Rallyju Monte-Carlo

Renault obilježava 40 godina od trostruke pobjede na Rallyju Monte-Carlo


Nakon nedavno održanog WRC rallyja u Monte-Carlu na rasporedu je Rallye Monte-Carlo Historique. Posebnost ovogodišnjeg izdanja, koje se održava od 25. siječnja do 1. veljače, je Renaultova proslava 40. godišnjice trostruke pobjede u Monte-Carlu.

Prije 40 godina (1973. godine) ustanovljeno je Svjetsko rally prvenstvo (WRC), a prvu proizvođačku titulu prvaka osvojio je upravo Renault. Na putu prema toj tituli prva utrka bio je Rallye Monte-Carlo, na kojem su Renaultove posade osvojile prva tri mjesta.

Svi su vozili legendarni model Alpine-Renault A110 1800, a najbrži među njima bili su Jean-Claude Andruet i suvozačica Biche. Drugo mjesto osvojio je Ove Andersson, a treći je bio Jean-Pierre Nicolas.

Na ovogodišnjem povijesnom Rallyju Monte-Carlo pojavit će se pet tvorničkih posada koje će voziti model Alpine A110 različitih godišta, a među njima bit će i pobjednici rallyja prije 40 godina – Andruet  i Biche. Najpoznatije ime od ostalih vozača definitivno je Jean Ragnotti, a vozit će još Jean Vinatier, Carlos Tavares i Alain Serpaggi.

Osim tvorničkih posada Alpine A110 vozit će i dosta ‘privatnika’, a ukupno je na listi prijava preko 300 posada (!!!), s vozilima gotovo svih proizvođača koji su se tijekom proteklih četrdesetak godina pojavili u rallyju. Riječ je dakle o pravom povijesnom spektaklu.

Kako to inače atraktivno izgleda pogledajte u prošlogodišnjem videu.