Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiRenault Clio RS 200 premijerno s 1.6 turbo motorom na 2012 Paris Motor Showu

Renault Clio RS 200 premijerno s 1.6 turbo motorom na 2012 Paris Motor Showu


Na svom domaćem autosajmu francuski proizvođač Renault predstavio je svoj novi mali sportski automobil koji je vrlo popularan i u Hrvatskoj. Naravno, to je Renault Clio RS 200.

Četvrta generacija Clia dobila je svoju sportsku verziju. Riječ je naravno o modelu RS, kojeg sada pokreće 1.6 litreni turbo motor s 200 konjskih snaga.

Iako razvija istu snagu kao i model prethodne generacije, novi RS maksimalnu snagu razvija pri 6.000 okretaja, a zahvaljaujući turbu ima nešto veći okretni moment koji sada iznosi 234 Nm. Pomalo iznenađujuća vijest je da novi RS neće biti dostupan s manualnim mjenjačem, već isključivo sa 6-brzinskim EDC mjenjačem s dvije spojke. Vozač tako može prepustiti sav posao automatici, ili sam mijenja brzine putem polugica iza upravljača. Kada je uključen „Race“ mod, mijenjanje brzina odvija se za samo 150 milisekundi.

Renault nažalost nije objavio službene performanse, ali vjeruje se da novi RS 200 do stotke ubrzava za manje od 6.5 sekundi. Kao i kod većeg brata, vozač može odabrati jedan od tri načina rada, a to su „Normal“, „Sport“ i „Race“. Ovisno o odabiru, mijenja se odaziv motora na papučicu gasa, brzina mjenjača i osjećaj na upravljaču.

Clio RS 200 erijski dolazi s 17 inčnim alu naplatcima, a moguće je naručiti i veće 18 inčne. U odnosu na prethodni model poboljšane su i kočnice, pa se tako sprijeda nalaze diskovi promjera 320 milimetara, odnosno 8 milimetara veći nego kod prethodnika. Osim standardnog sportskog ovjesa, Clio RS dostupan je i s Cup šasijom, koja je za 15 posto tvrđa i spušta automobil za dodatnih 5 milimetara.

Izvor: Automoto-portal.hr