Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiRenault Clio 4 – četvrta generacija premijerno u rujnu na 2012 Paris Motor Showu

Renault Clio 4 – četvrta generacija premijerno u rujnu na 2012 Paris Motor Showu


Polako su počeli curiti podaci o novoj četvrtoj generaciji Renaulta Clio, jednog od najpopularnijih gradskih mališana, ali i trkaćih jurilica. I evo, ga, samo što nije stigao!

Na prvi pogled nam se čini kako izgleda osjetno bolje i dotjeranije od trenutno aktualne trojke. Ili kako kažu u Renaultu – više je sexy. Znaju to oni napraviti, sjetite se samo modela Megane s “guzicom”, kojeg su tako i reklamirali, a koji se voljeli ga ili ne – prodavao. Ipak, ovaj Clio izgleda sa svih strana “kulturno” tako da će se vjerujemo dopasti velikoj većini kupaca, što je i cilj – zahvatiti što više tržišta novim Cliom.

Novi je Clio oko 100 kilograma lakši od prethodnika, a i širi tako da će biti i stabilniji. I sam izgled je agresivniji, sportskiji, pa čak i s petorim vratima. U unutrašnjosti ćete pronaći takozvane Dynamicque elemente, 7 inčni ekran osjetljiv na dodir (touchscreen) te R-Link sustav za vezu prema vanjskom svijetu. tu je i TomTom satelitska navigacija, te softver preko kojeg možete kontrolirati elektroniku automobila, primjerice podešavati mu način vožnje (sportski, ekološki,…).

Jedna od karakteristika novog Renaulta Clio je mala potrošnja i niski stupanj ispuha štetnih plinova. Motorizacija počinje od 0,9 litarskog 3-cilindraša koji razvija 90 konja te troši samo 3,6L/100km, ali i zahvaljujući ekonomično podešenom mjenjaču i Stop&Start sustavu. Slijedeći motor u ponudi je 1,5 litarski Energy dCi dizelaš koji razvija također 90KS i još je ekonomičniji – troši samo 2,7L/100km.

Početkom 2013. godine pojavit će se i treći motor, a to je 1,2 litarski 4-cilindraš sa 120 konja, spojen na 6-brzinski EDC automatski mjenjač (EDC znači Efficient Dual Clutch, odnosno efikasni mjenjač sa dvostrukim kvačilom).

Detalje ovog simpatičnog i uvijek popularnog mališana Renault će objaviti na 2012 Paris Motor Showu.

A znate li kada je nastao prvi Renault Clio?
Bilo je to prije 22 godine. Lansiran 1990. godine, od kada je prodan u više od 11,5 miliona primjeraka širom svijeta. Clio je i jedini automobil koji je dvaput osvajao titulu automobila godine. Evo i kratkih crtica iz povijesti:
– 1990 – početak proizvodnje prve generacije
– 1991 – Clio postaje automobil godine
– 1991-1993 –  Predstavljanje modela Clio Williams i Clio Baccara, sportska i luksuzna izvedba
– 1998 – početak proizvodnje modela Clio II, prvog automobila u segmentu sa četiri osvojene EuroNCAP zvjezdice
– 2000 – Clio Renault Sport i Clio V6 ulaze i osvajaju svijet auto-sporta
– 2005 – početak proizvodnje modela Clio III, prvog B modela sa maksimalnim EuroNCAP skorom bodova
– 2006 – Clio III postaje automobil godine
– 2007 – prvi 1.2 litarski turbo-benzinski motor u klasi
– 2008 – prvi Clio karavan
– 2010 – Clio slavi 20 godina postojanja, prodaja premašuje brojku od 11 milijuna