Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiRedizajnirani Audi A1 po prvi put dobio trocilindarske motore

Redizajnirani Audi A1 po prvi put dobio trocilindarske motore


Nakon 500.000 prodanih primjeraka od lansiranja 2010. godine najmanjim Audijevim modelima A1 i A1 Sportback došlo je vrijeme za redizajn.

Redizajn se naravno ne odnosi samo na limarske radove, koji su donijeli dva centimetra više u duljinu, nego uz dizajnerske promjene ide i usavršavanje motorizacije, poboljšana tehnologija te restrukturiranje paketa opreme.

Audi-A1_Sportback_01

Motorizaciju čini šest motora (četiri benzinca i dva dizelaša), koji su ili obnovljeni ili poboljšani, a potrošnja je u prosjeku smanjena oko 10 posto. Uz sve motore dostupan je sedamstupanjski S tronic mjenjač. Po prvi put u ponudi su potpuno novi trocilindarski motori, benzinac 1.0 TFSI i dizelaš 1.4 TDI. Raspon snage svih motora je od 90 KS do 192 KS, a posebna priča je S1 sa 231 KS.

Prvi benzinski trocilindraš u povijesti Audija je 1.0 TFSI sa 95 KS, a deklarirana potrošnja mu je 4,3 litre na 100 km, a emisija CO2 je 99 g/km. Još je štedljiviji 1.4 TDI sa 90 KS, koji troši samo 3,4 litre dizela, a ispuhuje samo 89 g/km CO2.

AudiA1_07

Jedan od noviteta uz redizajn je elektromehanički servo sustav upravljanja.Njegov rad se također može modificirati preko novog Audi drive select sustava, koji između ostalog nudi i podešavanje amortizera u nekoliko načina rada.

Promijenjeni su opcijski paketi, pa sad kupci mogu još bolje i više individualizirati svoj A1. Dvije nove linije opreme su Design i Sport, a novitet je i kit koji naglašava urbani karakter modela A1.

AudiA1_05

Ponuda informacijskih i zabavnih sustava prilagođena je mlađim kupcima. U vrhu ponude su MMI navigacijski sustav plus i Audi connect sustav. Uz pomoć autotelefona vozilom se može pristupiti Audi connect uslugama, kao i osigurati WiFi hotspot za bežično spajanje na internet.

Vrh ponude su sportski S1 i S1 Sportback s 2.0 TFSI motorom s 231 KS i quattro pogonom. Ubrzanje do 100 km/h za S1 iznosi samo 5,8 sekundi, a za S1 Sportback 5,9 sekundi. Sportski podešeno podvozje se podrazumijeva, a znaci prepoznavanja su prednji istražnji spojler te četiri ispušne cijevi.