HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportRally Kumrovec: Treća pobjeda Janosza Szilagyja

Rally Kumrovec: Treća pobjeda Janosza Szilagyja


Prvenstvo Hrvatske u rallyju otvoreno je proteklog vikenda 4. Rallyjem Kumrovec. Po treći puta u najpoznatijem zagorskom selu slavio je Mađar Janosz Szilagyi, uz suvozača Botonda Csanyija u Mitsubishiju Lanceru Evo IX.

Mađarska posada, koja nastupa za AK Delta Sport iz Zagreba, okončala je utrku s četiri brzinska ispita s 5 sekundi prednosti ispred posade Daniel Šaškin – Damir Bruner u Mitsubishiju Lanceru Evo X. Treće su mjesto izborili Nenad Lončarić i Tomislav Pazman u Subaru Imprezi.

Aktualni prvaci Hrvatske Juraj Šebalj i Toni Klinc ostvarili su najbrže vrijeme na prvom brzinskom ispitu, ali su odmah nakon njega isključeni iz daljnjeg natjecanja u konkurenciji PH. Jedna od najiskusnijih hrvatskih posada načinila je početničku pogrešku, nije poštivala itinerer i nije se pojavila u vremenskoj kontroli prije starta brzinca. Slična sudbina snašla je Juraja Puškara sa Sašom Lozarom, koji se po prvi put okušao u ulozi suvozača. Objema je posadama dopušten start u konkurenciji Rally Challengea, nakon poretka Prvenstva Hrvatske i Prvenstva Sjeverne lige.

Nakon Šebaljevog isključenja vodstvo je preuzeo Szilagyi, koji je u poslijepodnevni dio rallya ušao s 14,7 sekundi prednosti u odnosu na Šaškina. Prvi od dva popodnevna brzinca donio je neočekivani preokret. Antal Kovacs u Fordu Fiesti R5 zbog kvara je vozio sporijim tempom, te je tom prigodom zasmetao sunarodnjaku Szilagyiju, koji je na cilju imao 16,2 sekunde sporije vrijeme od Šaškina i pao na drugu poziciju.

Glavno pitanje uoči posljednjeg brzinskog ispita bilo je hoće li Šaškin stići do druge pobjede u Kumrovcu ili će Szilagyi slaviti po treći put. Šaškin se ubrzao i ostvario 11,4 sekunde bolje vrijeme nego u prvom prolasku stazom, ali to nije bilo dovoljno. Szilagyi je iskoristio Kovacsevo odustajanje i bez „smetnji“ na stazi ostvario za 6,6 sekundi bolje vrijeme od Šaškina i odnio pobjedu.

Utrku je startalo 37 posada, a do cilja ih je došlo 26. Tijekom trećeg brzinskog ispita došlo je do težeg izlijetanja Marka Čerljenka i Tomislava Petrovića, zbog čega je ispit prekinut. Čerljenko i Petrović prošli su bez težih posljedica, a ukupno osam posada dobilo je identično vrijeme. Jedina ženska posada Gorana Hunić i Katarina Husnjak izborila je 23. mjesto. U konkurenciji deset klubova pobjedu je odnio AK Delta Sport Zagreb ispred AK Zagorje Oroslavje i AKK Sveta Nedelja.