Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiPrvi put nakon 40 godina najprodavaniji auto u Rusiji nije Lada!

Prvi put nakon 40 godina najprodavaniji auto u Rusiji nije Lada!


Nevjerojatno, ali istinito, prvi put nakon 40 godina najprodavaniji automobil u Rusiji nije Lada. U studenom je bestseller bila Kia Rio.

U odnosu na prodaju automobila otprije dvadesetak godina, Rusija je napredovala i postala značajno tržište za većinu europskih i svjetskih proizvođača, što je i razumljivo jer ipak se radi o državi s više od 200 milijuna stanovnika. No, koliko god je ponuda automobila proširena, na prvom mjestu prodaje pojedinačnih modela uvijek je u posljednjih 40 godina bila neka Lada. Uvijek, do studenog 2014.

Novi bestseller u Rusiji u studenom je postala Kia Rio, s prodanih 10.834 primjeraka, ispred drugoplasirane Lade Grante s 10.520 primjeraka. Iz AvtoVAZ-a su to prokomentirali prebacivši odgovornost na dobavljače dijelova i materijala, jer zbog kašnjenja prilikom isporuke kasnila je i proizvodnja, a to je pak utjecalo na usporavanje prodaje. Proizvodna linija za Ladine modele Grantu i Kalinu čak je nekoliko dana bila zaustavljena.

U ukupnoj prodaji Lada nije ugrožena, jer u 11 mjeseci prodali su u Rusiji 351.992 automobila, a drugoplasirana Kia je daleko iza sa 175.495 primjeraka. Među modelima u vodstvu je Lada Granta (139.405 primjeraka), a slijede Hyundai Solaris (Accent) (105.142 primjeraka) i Kia Rio (84.350 primjeraka).