HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportPrvenstvo Regije Jug HAKS-a, kronometar: Mario Barović osvojio generalku

Prvenstvo Regije Jug HAKS-a, kronometar: Mario Barović osvojio generalku


Mario Barović je, dan nakon nastupa na kružnoj utrci u Sloveniji, pobijedio u kronometru na domaćoj stazi, Nenadu Damariji dva druga mjesta u dva dana u dvije discipline, izostali brojni standardni sudionici krono vožnji.

U dva dana improvizirana staza Industrijske zone Banići nadomak Slanog primila je sudionike dvije automobilističke discipline Prvenstva Republike Hrvatske, ujedno bodovane i za Prvenstvo Regije Jug HAKS-a. Nakon autoslaloma, u kronometar vožnjama nastupilo je 30 vozačica i vozača iz 13 klubova, među kojima je bilo tek 12 izvan područja Dalmacije i krajnjeg juga Hrvatske. Izostali su na žalost brojni dosad standardni sudionici ove discipline, što su iskoristili domaćini.

Mario Barović, vozač Autokluba Župa Dubrovačka pobjedom u vrhunski pripremljenom, samo naizgled „fićeku“ (Z 750 1.0), nije iznenadio, već potvrdio vrhunske vozačke sposobnosti. Dan ranije Barović je bio sudionik prve bodovne utrke u vikendu kružnih auto utrka koje su i za bodove PH održavane u Sloveniji, na poligonu Gaj nedaleko Cerklja ob Krki. Nakon puta od gotovo tisuću kilometara, odvezao je na domaćoj stazi tri ujednačene vožnje, a put do pobjede donekle mu je olakšalo odustajanje favorita i državnog prvaka Zagrepčanina Vjekoslava Čička (AK Buzet Autosport) kojeg je tehnički kvar i udaranje prerađenim Cinquecentom 500 u gume jedne od usporavajućih šikana tijekom treće vožnje, udaljilo od moguće pobjede. Do tog je trenutka bio u laganoj prednosti uz najbolju vožnju dana vremenom 2:17,262 minuta.

Barović je izravne konkurente imao u još dvojici vozača koji su na kraju s njim podijelili pobjedničko postolje. Puljanin Nenad Damarija (AK Pula-Rovinj) u dva je dana svojim Autobianchiem A112 osvojio dva druga mjesta ukupnog poretka. U kronometru je za pobjednikom zaostao sitnih 4,060 sekundi, dok je treće mjesto pripalo još jednom članu AK Župa Dubrovačka Deniju Kmetoviću (Yugo 1.6) uz nepunih deset sekundi sporije vrijeme u tri bodovne vožnje od pobjednika. Drugu pobjedu u dva dana, u konkurenciji vozačica polučila je višestruka državna prvakinja Iva Damarija (AK Pula-Rovinj), što je isto pošlo za „nogom“ i najboljem junioru Aleksu Veselinoviću (Citroen Saxo) iz Autokluba Opatija. Pobjednik konkurencije veterana bio je Goran Crnković (AK RI autosport). S tri pobjede u klasama, uz Barovića još su Deni Kmetović i Ivan Tomičić doveli svoj Autoklub Župa Dubrovačka na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja ispred ekipa AK Trogir i AK Pula-Rovinj.

U bodovanju za Prvenstvo Regije Jug HAKS-a još jedan trijumf Marija Barovića ispred Denija Kmetovića i Trogiranina Božidara Matijaša (Z 750 1.25). Ekipno su slavili Župljani.

Kroz mjesec dana kronometristi će se vratiti na posljednje četvrto natjecanje sezone na krajnji jug Hrvatske, ali će u međuvremenu odraditi još jedno natjecanje na Automotodromu Grobnik 15.listopada u organizaciji Autokluba RI autosport.