Novosti Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiPrva u klasi: nova generacija Opel Astre sa svjetlom IntelliLux s LED matricom

Prva u klasi: nova generacija Opel Astre sa svjetlom IntelliLux s LED matricom


Nova generacija LED svjetala IntelliLux od jeseni će biti dostupna u novoj Opel Astri, kao prvom modelu u klasi s takvom opremom.

Pametni sustav svjetala budućnosti bit će premijerno predstavljen s novom generacijom Opel Astre na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu (17.- 27. rujna 2015.). S novom će Astrom revolucionarno svjetlo IntelliLux s potpunom LED matricom prvi put biti dostupno u kompaktnoj klasi, čineći tako vrhunsku tehnologiju svjetala dostupnom dosad najvećoj publici. Nakon predstavljanja biksenonskih prilagodljivih svjetala s trenutno aktualnom generacijom Astre Opel ponovno svojim sljedećim kompaktnim prodajnim hitom preuzima pionirsku ulogu u tehnologijama svjetala.

„Demokratiziramo tehnologiju čineći inovacije cjenovno pristupačnima i uvodeći ih u vozila iz masovne proizvodnje. Naše novo svjetlo s LED matricom IntelliLux savršen je primjer. Uvođenjem ove tehnologije svjetala u klasu kompaktnih vozila Opel postaje prvi proizvođač automobila koji u tom segmentu nudi ovaj visokoučinkoviti i visokoperformansni sustav svjetala. Naša integracija LED tehnologije nudi izvanredne noćne performanse, povećavajući sigurnost vozača i svih oko njega“, rekao je Charlie Klein, potpredsjednik inženjerskog odjela za vozila u Opelu.

 

Opel_LED-Matrix-Light-1

 

Nakon što su već učinili biksenonska prilagodljiva svjetla cjenovno pristupačnijima i dostupnima u gotovo svim modelima uključujući aktualnu Astru (ona je s tim sustavom prodana u više od 200 000 primjeraka), inženjeri iz Opelova međunarodnog tehničkog razvojnog centra u Rüsselsheimu usmjerili su svoje resurse u razvoj, poboljšavanje i fino ugađanje sustava svjetala nove generacije. Nakon godina pripreme Opelova su nova patentirana posve LED svjetla IntelliLux spremna za integraciju u proizvodnju.

Novi sustav s LED matricom sastoji se od 16 LED segmenata – osam sa svake strane vozila – i on automatski i neprestano prilagođava duljinu i raspodjelu svjetlosnog snopa raznim prometnim situacijama. U tom procesu sustav surađuje s prednjom kamerom Opel Eye koja, primjerice, otkriva prisutnost drugih vozila u pokretu pa se pojedinačni LED segmenti koji bi zaslijepili vozače koji dolaze u susret automatski isključuju i uključuju.

 

Opel_LED-Matrix-Light-2

 

Čim vozilo napusti urbano okruženje, duga se svjetla automatski uključuju i ostaju uključena. To omogućuje znatno povećanje sigurnosti, što potvrđuje i istraživanje koje je provelo Tehničko sveučilište u Darmstadtu i europska inicijativa LightSightSafety. Istraživanje pokazuje da prilikom vožnje brzinom od 80 km/h vozači opažaju predmete uz rub ceste otprilike 30 – 40 metara prije nego s uobičajenim halogenim ili ksenonskim kratkim svjetlima. To znači da imaju oko 1,5 sekunde više vremena da reagiraju, primjerice kad životinje nenadano prelaze cestu.

Opelovi inženjeri za svjetla nisu učinili ovaj pametan posve LED sustav samo cjenovno pristupačnim, nego su ga podigli i na novu razinu pametnog funkcioniranja. Budući da se neće svi kupci Astre odlučiti za ugrađeni navigacijski sustav, sustav svjetala mora moći sam prepoznati nalazi li se vozilo, primjerice, u urbanom okruženju ili na autocesti. Sustav IntelliLux kod Astre bit će prvi svjetlosni sustav s matricom koji se stalno optimizira u jednom automobilu iz serijske proizvodnje, a koji nije povezan s navigacijskim sustavom.

Visoka učinkovitost svjetla s LED matricom donosi dodatnu sigurnost i udobnost. Ne samo da sustav osvjetljuje okolinu jače od uobičajenih sustava svjetala, nego ima i znatno dulji vijek trajanja od prednjih svjetala s halogenim ili ksenonskim žaruljama. Još jedna prednost je da u prednjem svjetlu više nisu nužni mehanički pokreti – pojedinačni LED segmenti uključuju se i isključuju ovisno o situaciji, što također pridonosi trajnosti koja znatno nadmašuje životni vijek automobila.

I na kraju, no ne i manje važno, novi sustav svjetala znatno je usrećio i dizajnere. Prije je veličina kućišta prednjih svjetala ovisila uglavnom o najskupljoj tehnologiji koju su štitila, no sada osnovna žarulja određuje vidljivi dio prednjeg svjetla. Zahvaljujući malim LED-icama koje se koriste u matrici, u budućnosti će se svjetla moći dizajnirati profinjenije i preciznije. Stoga su mehaničke, komplicirane kontrolne jedinice koje zahtijevaju puno prostora i optički predimenzionirana kućišta zastarjele.