Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportProdrive predstavio relijaški Golf, ali samo za kinesko prvenstvo

Prodrive predstavio relijaški Golf, ali samo za kinesko prvenstvo


Tvrtka Prodrive, koja ima počasno mjesto u svjetskom reliju, predstavila je svoj novi trkaći auto – VW Golf SCRC. Kratica skriva njegovu namjenu – korištenje u kineskom prvenstvu.

Na bazi sedme generacije Golfa napravljen je relijaški automobil koji se, barem prema objavljenim podacima, može mjeriti s aktualnim WRC automobilima, ali nikad nećemo doznati koliko im je sličan jer je Golf SCRC predviđen za upotrebu samo na Prvenstvu Kine (CRC – Chinese Rally Championship). Prvi nastup imat će već ovog vikenda (7. do 9. Studenog) za FAW-VW Rally Team na Longyou Rallyju, a vozač će biti Australac Chris Atkinson.

VW Golf SCRC imat će 300 i još nešto konjskih snaga, dakle isto kao aktualni WRC automobili, ali za razliku od njihovih 1.6-litrenih turbaka s 33mm restriktorom, Golf ima 2-litreni turbo benzinski motor s 35mm restriktorom. Takav motor ne može se svrstati ni u jednu od aktualnom klasa i grupa po FIA-inim pravilima, ali zato se sve ostalo (šeststupanjski sekvencijalni mjenjač, diferencijali), pogotovo sigurnosne komponente, drži strogih FIA-inih pravila.

– Slagali smo automobil u duhu WRC pravila, ali držeći se pravilnika za kinesko prvenstvo, koji nam daje više slobode, pa smo ga uspjeli napraviti za samo šest mjeseci. Slagala ga je ekipa koja je stvorila zadnje verzije Impreze WRC i Minijev WRC automobil, sve što znamo o reliju ugradili smo u ovaj Golf i vjerujemo da je to najbolji relijaški automobil koji smo ikad napravili – rekao je John Gaw, menadžer Prodrive Motorsporta.

Prvi primjerci napravljeni su za Kinu, ali moguće su modifikacije za relijaška natjecanja u ‘open’ klasi bilo gdje u svijetu, odnosno za Svjetsko prvenstvo u rallycrossu ili Global Rallycross Championship u Americi. Isti motor primjerice već je koristio Mattias Ekstrom u svojem Audiju za rallycross.