Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPredstavljen novi trkaći Ford GT pripremljen za 24 sata Le Mansa

Predstavljen novi trkaći Ford GT pripremljen za 24 sata Le Mansa


Uoči legendarne utrke 24 sata Le Mansa, koja počinje danas (subota) u 15 sati, predstavljena je trkaća verzija Forda GT.

Po uzoru na proslavljeni automobil istog naziva, Ford GT je pripremljen za natjecanje u utrkama izdržljivosti na globalnoj razini, iz kojih američki proizvođač ima lijepe uspomene.

Trkaći Ford GT imat će natjecateljsku premijeru iduće godine, što će se poklopiti s 50-godišnjicom fantastične pobjede Forda na 24 sata Le Mansa 1966. godine, kad je Ford GT osvojio prva tri mjesta. Ford je na istoj utrci pobjeđivao još tri godine poslije toga, što je pothvat s kojim se rijetki proizvođači mogu pohvaliti.

 

 

Od novog Forda GT, opremljenog 3.5-litrenim V6 twin-turbo EcoBoost motorom, ne može se očekivati generalna pobjeda u Le Mansu, jer će se natjecati u GT kategoriji i nema šanse u borbi s bržim i jačim prototipovima, ali dovoljna zadovoljština će im biti i eventualna pobjeda nad konkurentima u GTE klasi, a to su trenutno Aston Martin Vantage, Ferrari 458, Porsche 911 i Chevrolet Corvette.

 

Uz Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti (FIA WEC) Ford GT će se natjecati i u američkom prvenstvu sportskih automobila (United Sports Car Championship), a premijerna utrka bit će 24 sata Daytone u siječnju 2016. U oba natjecanja  Fordovim automobilima će upravljati ekipa iz Chip Ganassi Racing tima.