Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiPredstavljen četvrti Minijev model – Countryman

Predstavljen četvrti Minijev model – Countryman


Mini je predstavio crossover model Countryman, prvi njihov automobil s četverim vratima i intergralnim pogonom.

Predstavljen četvrti Minijev model - Countryman

Countryman u potpunosti opravdava segmentaciju kao crossover, jer s visoko podignutim vratima prtljažnika radi se o malom karavanu (4097 mm dužine), dokazane vozne performance poput go-karta čine ga sportskim i zabavnim automobilom, a opcijski All4 pogon na četiri kotača čini ga sposobnim i za terensku vožnju.

Countryman je izdaleka prepoznatljiv kao Mini, ali ga karakteriziraju i specifični stilski detalji, poput nove heksagonalne maske, proširenih blatobrana, velikih prozora…U unutrašnjosti je također većina elemenata identična ostalim modelima Minija, a posebnosti novog modela su povišena sjedala i tzv. Center Rail konzola koja se proteže od prednjih do stražnjih sjedala. Stražnja sjedala pomiču se 13 cm naprijed-nazad. Standardni je Countryman četverosjed, ali dostupna će biti verzija s drukčijom stražnjom klupom, odnosno s tri mjesta za sjedenje. Obujam prtljažnika s preklopljenim naslonima iznosi 1170 litara, a inače je 350 litara.

Na tržište Countryman dolazi s tri benzinska i dva dizelska motora, a svi zadovoljavaju Euro5 ekološku normu. Raspon snage je od 90 ks u modelu Mini One D Countryman do 184 ks u modelu Mini Cooper S Countryman. Benzinski 1.6-litreni motor u top modelu uz turbopunjač i direktno ubrizgavanje po prvi put ima i varijabilno upravljanje ventilima, čime se postigao najbolji balans između snage i potrošnje.

S najjačim motorom Cooper S Countryman do stotke ubrzava za 7,6 sekundi, a maksimalna mu je brzina 215 km/h. Prosječna potrošnja iznosi 6,3 litre, a emisija CO2 je 146 g/km. Mini Cooper Countryman ima motor istog obujma sa 122 ks. Ubrzava do stotke za 10,5 sekundi, a maksimalna mu je brzina 190 km/h. Prosječna potrošnja iznosi 6,1 litru, a emisija CO2 142 g/km. Osnovni Mini One Countryman ima 1.6-litreni benzinac s 98 ks. Ubrzava do stotke za 12,7 sekundi, a maksimalna mu je brzina 175 km/h. Prosječna potrošnja iznosi 5,9 litara, a emisija CO2 137 g/km.
Turbodizelski motor obujma 1.6 litara nalazi se u modelima One D i Cooper D. U prvom ima 90 ks, u drugom 112 ks. Slabijem do stotke treba 13,2 sekundi, a jačem 10,9 sekundi. Brzinski maksimum im je 170 km/h i 180 km/h. Prosječna potrošnja dizela svedena je na samo 4,3 litre u modelu One D i 4,4 litre u Cooperu D. Emisija CO2 iznosi 113 i 116 g/km.

Stalni pogon na sva četiri kotača, nazvan Mini All4, dostupan je kao opcija za modele Cooper S i Cooper D. Elektrohidraulični diferencijal neprestano raspoređuje snagu i moment između prednjih i stražnjih kotača, ovisno o uvjetima vožnje, od standardnih 50:50 u normalnim uvjetima do 100 posto snage na stražnjoj osovini u ekstremnim uvjetima.

Kao i svi drugi Minijevi modeli, tako će i Countryman imati brojne mogućnosti personifikacije, od boja i tkanina do široke ponude dodatne opreme. Neke od zanimljivijih opcija su Center Rail konzola, veliki panoramski krov, adaptivna prednja svjetla, naplatci od 16 do 19 cola, sportski ovjes spušten za 10 mm i brojne komponente iz John Cooper Works programa.

Predstavljen četvrti Minijev model - Countryman

Predstavljen četvrti Minijev model - Countryman

Predstavljen četvrti Minijev model - Countryman