Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPočeo legendarni Rallye Monte Carlo

Počeo legendarni Rallye Monte Carlo


Legendarni Rallye Monte Carlo, najstariji i najpoznatiji reli na svijetu, počinje danas (utorak) po 78. put i trajat će do subote.

Počeo legendarni Rallye Monte Carlo

Reli se održava u sklopu natjecanja Intercontinetal Rally Challenge, prijavljene su 63 posade, a sastoji se od 15 brzinskih ispita ukupne dužine 405 kilometara.

Osim vozača prijavljenih u IRC konkurenciji, predvođenih aktualnim prvakom Krisom Meekeom, na listi prijava su i zanimljivi ‘gosti’, npr. svjetski doprvak Mikko Hirvonen, lanjski pobjednik Monte Carla i Citroenov WRC vozač Sebastien Ogier, bivši WRC vozač Toni Gardemeister, poljski vozač Formule 1 Robert Kubica…

Na prijavnoj listi dominiraju automobili klase S2000. Najviše je Peugeota 207 S2000 (10 posada), a tu je još pet Škoda Fabia S2000, tri Grande Punto Abartha S2000 i po prvi puta dvije Ford Fieste S2000. Fiestama je to natjecateljska premijera, a jednu će voziti svjetski viceprvak Finac Mikko Hirvonen. Za upravljačem druge bit će Francuz Julien Maurin.

Počeo legendarni Rallye Monte Carlo

Startni broj 1 ima aktualni prvak Britanac Kris Meeke. Kao i lani vozit će Peugeot 207 S2000. Ostala značajnija vozačka imena za upravljačem istog automobila su lanjski pobjednik Monte Carla Sebastien Ogier, multitalentirani Stephane Sarrazin i portugalski prvak Bruno Magalhaes. Našim ljubiteljima relija zanimljiv će zasigurno biti i nastup najboljeg slovenskog relijaša Andreja Jereba.

Vozače u Fabijama predvodi doprvak u IRC natjecanju čeh Jan Kopecky, a u isti se automobil prebacio IRC prvak iz 2008. Nicolas Vouilloz. Najjače ime u Abarthovom Grande Puntu je Finac Toni Gardemeister. Dok čeka početak sezone u Formuli 1, na relijaške staze prebacio se Poljak Robert Kubica. Nastupit će s Renaultom Cliom R3 (klasa A7).

Počeo legendarni Rallye Monte Carlo

Reli se sastoji od 15 brzinskih ispita, ukupne dužine 405 kilometara. Start relija i baza su u gradu Valence, skoro 400 kilometara od Monte Carla. U utorak predvečer se vozi prolog dugačak 8,8 kilometara, a pravo natjecanje počinje u srijedu ujutro. Prvog dana na rasporedu su četiri brzinca u planinama Ardeche i povratak u Valence. U četvrtak se vozi šest brzinaca, nakon kojih se opet svi vraćaju u Valence.

U petak ujutro na rasporedu je još jedan brzinac u udaljenim planinama, a nakon njega relijaši kreću prema Monte Carlu. Tamo će oko tri sata biti parkirani, a onda kreću na noćne brzince preko obližnjih planina, a između ostalog i preko legendarnog prijevoja Col de Turini, jednog od najkultnijih mjesta u svijetu relija. Start posljednjeg brzinca predviđen je za 23.53 sati u petak, dakle reli će potrajati do sitnih jutarnjih sati u subotu.

Počeo legendarni Rallye Monte Carlo

Počeo legendarni Rallye Monte Carlo