Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPirelli zadovoljan prvim testiranjima u Jerezu, ali daleko od konačnih odluka za sezonu

Pirelli zadovoljan prvim testiranjima u Jerezu, ali daleko od konačnih odluka za sezonu


Jedini opskrbljivač gumama i ove sezone u Formuli 1 je talijanski Pirelli. Nakon prvih testiranja u španjolskom Jerezu u Pirelliju su zadovoljni ponašanjem njihovih guma. Ipak, ima i dalje prostora za napredak.

Naime, u Pirelliju su rekli kako staza u Jerezu i informacije koje su dobili o ponašanju guma na stazi su samo djelomični. Jasno, utrke Formule 1 se voze po čitavom svijetu i na raznim stazama, asfaltnim podlogama, klimatskim uvjetima, a da ne govorimo i o kišnim utrkama.

“U četiri dana u Jerezu je većina timova testirala na novim bolidima, što nam može dati neke osnove informacije o tome kako će se naše gume ponašati na trkaćim stazama. Ono što smo mogli odmah zaključiti je da smo na pravom putu – postignuti su bolji rezultati po krugu. S druge strane gume se više troše, tako da će timovi na utrkama morati možda i češće posegnuti za novim gumama u boksovima”, rekao je Paul Hembery, šef Pirelli motorsporta.

Najviše krugova je napravio Sauberov novi vozač Esteban Gutierrez, koji je odvazao 253 kruga, što je otprilike oko 3,7 “pravih” utrka. Potrošen je čak 251 set guma (svi timovi zajedno). Ovisno o komponenti guma, one su trajale ovako:
– srednje meka komponenta – 24 kruga
– tvrda komponenta – 20 krugova
– meka komponenta – 12 krugova
– super meka komponenta – 8 krugova

Samo ćemo vas podsjetiti kako će se slijedeće testiranje guma, timova, vozača i bolida održavati od 19-22. veljače u Barceloni. U međuvremenu pogledajte i video u kojem će Pirellijev izvršni direktor Marco Tronchetti Provera objasniti kompanijinu strategiju vezano uz trkaće automobile i ovogodišnju sezonu Formule 1.