Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPirelli za treninge VN Velike Britanije u Silverstoneu priprema nove gume

Pirelli za treninge VN Velike Britanije u Silverstoneu priprema nove gume


Prvog dana F1 vikenda, točnije ovog petka kada se voze prva dva slobodna treninga za 2012 Formula 1 Santander British Grand Prix, vozači će probati nove gume.

Radi se o testiranju jedne tvrđe komponente koju Pirelli razvija, a koja bi se mogla pojaviti u bliskoj budućnosti. Ovo nije ništa novo, jer se dobro sjećamo kako je Pirelli tijekom prošlogodišnjih testiranja poprilično eksperimentirao sa “smjesama” guma, a kako bi dobili najbolje gume za utrke. To je i logičan potez, jer je Pirelli službeni dobavljač guma u Formuli 1 od kraja 2010. godine, odnosno od kada se s te pozicije povukao Bridgestone.

Ovo su prve “testne” gume s novim komponentama koje će isprobati vozači F1 timova. Svaki tim će dobiti dva seta novih eksperimentalnih guma s tvrđom komponentom.

“Silverstone je legendarna utrka u F1 kalendaru, i posebno je zahtjevna kako za vozače i bolide, tako i za gume. Zato smo odabrali upravo ovu utrku za testiranje novih komponenti. Nova guma ima širu radnu površinu, što će vozačima olakšati posao. Ipak, s obzirom na razvoj prvenstva, naš je zadatak i cilj kako niti jedan tim neće imati posebnu prednost”, komentirao je odluku Paul Hembery, direktor motosport divizije u Pirelliju.

Uz nekoliko vrlo brzih zavoja koji će itekako testirati gume, Silverstone nudi i različite klimatske uvjete i temperaturnu razliku od 15 do 30 stupnjeva Celzija. I sama staza, odnosno asfalt su prilično abrazivni što će dodatno utjecati na trajnost guma.