Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPirelli je predstavio nove setove guma za Formula 1 sezonu 2013, jesu li revolucionarne?

Pirelli je predstavio nove setove guma za Formula 1 sezonu 2013, jesu li revolucionarne?


Pirelli, jedini službeni dobavljač guma za Formulu 1 za sezonu 2013 potvrđuje kako će nove gume zaista biti nešto posebno, odnosno kako smo rekli u naslovu – bit će revolucionarne.

S novim gumama utrke bi trebale biti zanimljivije, ali će navodno bolidi i češće morati “potegnuti” do boksa kako bi montirali nove gume. I toga zaključujemo kako će se gume puno brže trošiti, ali u Pirelliju tvrde i kako će biti i puno više prestizanja na samim utrkama.

Saznajemo kako su i one gume za suho i za kišu sada mekanije, a struktura im je fleksibilnija, što će dovesti i do boljih rezultata, odnosno bržih krugova. Talijanski proizvođač je potvrdio kako će se povećati i termalna degradacija (raspadanje) što će natjerati vozače da se u boksu pojave najmanje dva puta po utrci.

I sami znate što znači odlazak u boksove, gdje cijeli tim mora biti vrlo spretan, a ako to nije tako mogu se izgubiti teško stečene sekunde, pa tako i mjesto u trenutnom poretku. U Pirelliju smatraju kako će nove gume donijeti brže krugove i do 0,5 sekundi, što je puno. Primjerice, na utrci sa 60 krugova to je čak pola minute!

Kako naš Automanija.com portal svojim posjetiteljima uvijek nudi više, donosimo vam i video u kojem ćete saznati i neke dodatne podatke o novim Pirellijevim gumama za sezonu 2013 u Formuli 1. Uživajte… 🙂