Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliPeugeot SR1 – koncept hibridnog roadstera za ženevski sajam

Peugeot SR1 – koncept hibridnog roadstera za ženevski sajam


Peugeot je objavio fotografije i tehničke podatke modela SR1, koncepta hibridnog roadstera kojeg će uživo pokazati na sajmu u Ženevi početkom ožujka.

Peugeot SR1 - koncept hibridnog roadstera za ženevski sajam

Iako SR1 nazivaju roadsterom, u unutrašnjosti su zapravo tri sjedala. Kad se podigne tvrdi sklopivi krov, dobiva se punokrvni coupe dužine od skoro 5 metara. Naglašeni sportski dizajn djelomično otkriva i neke detalje koje će Peugeot uskoro koristiti na serijskim modelima. Prvenstveno se to odnosi na prednji dio, odnosno masku s novim logotipom tvrtke, ali i na uske dugačke lampe.

Peugeot SR1 - koncept hibridnog roadstera za ženevski sajam

U serijsku upotrebu također će uskoro HYbrid4 tehnologija. Radi se o kombinaciji benzinskog 1.6-litrenog THP motora sa 218 konjskih snaga koje idu na prednje kotače i elektromotora sa 95 konjskih snaga za stražnje kotače. Ukupna snaga iznosi dakle 313 konja, a dovoljna je za ubrzanje do 100 km/h za 4,7 sekundi, dok maksimalna je brzina iznosi 250 km/h. Kad oba motora rade istovremeno SR1 ima pogon na sva četiri kotača. No, moguće je uključiti i samo elektromotor, pa SR1 u tom slučaju postaje automobil koji uopće ne ispušta CO2. U kombiniranom ciklusu prosječna potrošnja iznosi 4,9 litara na 100 km, a ispuh CO2 samo 119 grama po kilometru.

Peugeot SR1 - koncept hibridnog roadstera za ženevski sajam

Autor: Marijan Malčević