Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPeugeot Sport predstavio veći i jači 2008 DKR, spreman za Dakar Rally 2016

Peugeot Sport predstavio veći i jači 2008 DKR, spreman za Dakar Rally 2016


Peugeot Sport predstavio je novi 2008 DKR16, povećanu i pojačanu evoluciju natjecateljskog automobila s kojim će se natjecati na sljedećem izdanju slavnog Dakar Rallyja u siječnju 2016.

Peugeot se ove početkom ove godine vratio na Dakar Rally s modelom 2008 DKR, koji se od konkurencije iz vrha ovog offroaderskog natjecanja razlikuje po tome što ima samo stražnji pogon. Od trenutka kad su Peugeotovi vozači prešli ciljnu ravninu na utrci u Južnoj Americi,inženjeri su primili posla stvaranja nove verzije natjecateljskog automobila. Koncepcija pogona na dva kotača ostala je ista, ali novi 2008 DKR je povećan i pojačan.

 

Carlos Sainz performs during the Peugeot test in Erfoud, Morocco, on September 14th, 2015

 

Iako su već bili mali, prednji i stražnji prevjesi dodatno su smanjeni kako bi se poboljšale terenske sposobnosti. Značajan napredak vidljiv je i u aerodinamici. Poklopac motora i usisnik zraka smješten na krovu potpuno su izmijenjeni kako bi se postigla optimalna aerodinamična ravnoteža između prednjeg i stražnjeg dijela, ali i ostvario bolji protok zraka. Ovi detalji pridonose dominantnijem i agresivnijem izgledu.

PEUGEOT 2008 DKR16 pod svojom karoserijom od ugljičnih vlakana krije i mnoge druge transformacije. Ovjesi su značajno dorađeni kako bi se bolje prilagodili raznolikim i neravnim terenima. Također, novi naplatci odsada su jednodijelni i izrađeni od magnezija te dolaze u kombinaciji s gumama Michelin koje su robusne, ali laganije i s boljim radnim karakteristikama.

Poklopac motora skriva mnoge novitete. Unatoč ugrađenom restriktoru zraka, trolitreni V6 twin-turbo dizelski motor dobio je dodatnu snagu, pojačan je na 350 KS. S okretnim momentom od 800 Nm njegov radni raspon također je povećan, što će biti posebno korisno na zavojitim dijelovima.

 

Carlos Sainz - Action

 

Sve izmjene testirali  su iskusni Peugeotovi vozači Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz i Cyril Despres, koji su također aktivno sudjelovali u razvoju svojeg novog vozila. Neke komponente automobila već uspješno testirane na pobjedničkim automobilima na utrci Put svile u Kini.

Direktor odjela Peugeot Sport, Bruno Famin, prisustvovao je u Maroku na testnim vožnjama na kojima su se provjeravale posljednje tehničke mogućnosti automobila 2008 DKR16 te je opisao filozofiju kojom se vodio pri izradi ovog automobila:

„Ne postoji jedna velika promjena na ovom automobilu. Radi se o nizu noviteta u različitim područjima za koje se nadamo da će dovesti do ukupnog poboljšanja. Usredotočili smo se prvenstveno na stabilnost automobila i jednostavnost uporabe motora.

Ispod karoserije značajno su poboljšani ovjesi i motor. Testovi koje smo proveli te nedavno osvajanje prvog i drugog mjesta u Kini pokazuju da smo na pravom putu. Naša razina pripremljenosti puno je bolja nego što je bila prije godinu dana, prije našeg prvog relija Dakar. Tada smo bili na vrlo nepoznatom terenu! No, znamo da nam treba još puno iskustva prije nego što budemo doista spremni za Dakar na kojem nikad ne znate što možete očekivati u pogledu utrke i uvjeta.”