Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiPeugeot 308 – novi model s jednostavnijim dizajnom i inovativni kokpitom

Peugeot 308 – novi model s jednostavnijim dizajnom i inovativni kokpitom


Peugeotovi dizajneri i inženjeri osmislili su, kako kažu, odvažnu, intuitivnu i modernu limuzinu čista i elegantna dizajna. Zahvaljujući modularnoj platformi EMP2, novi Peugeot 308 ima kompaktne dimenzije i lakši je za 140 kg.

Pruža jedinstven osjećaj u vožnji i ističe se kao dobar primjer kad je riječ o emisiji CO2 (manje od 85 g/km kod jedne izvedbe modela). Pročišćen dizajn i inovativno vozačevo mjesto (Peugeot i-cockpit) jamče novi osjećaj u vožnji. Visoka kvaliteta rezultat je ambicioznog projekta, čiji je cilj da se taj automobil uvrsti među najbolje, dokazujući obogaćivanje game marke Peugeot.

Novi Peugeot 308 ima kompaktne dimenzije (dužina: 4,25 m; visina: 1,46 m), prostraniju unutrašnjost, kao i prtljažnik od 470 litara. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama izgleda čvrsto i dinamično. S prednje strane izražajna Full LED svjetla, izrađena poput nakita, daju mu mačji pogled i «tehnološki» izgled. Sve je to u serijskoj ponudi kod modela s višim razinama opreme, i predstavlja svjetsku premijeru u segmentu.

Straga LED svjetla ocrtavaju motiv štapa i tri kandže u duhu marke Peugeot. Svjetla naglašavaju tehnološki i dinamičan izgled automobila. Peugeot 308 sadržava cijeli DNK marke Peugeot.

Peugeot i-cockpit nudi novi osjećaj u vožnji. Sve je osmišljeno kako bi to bilo osjetilno i intuitivno iskustvo: kompaktan upravljač za jak i dinamičan osjećaj u vožnji, povišen položaj glave vozača kako bi informacije čitao ne skidajući pogled s ceste, povišena središnja konzola te velik zaslon na dodir od 9,7’’ za intuitivnu vožnju.

Zaslon sadržava brojne ergonomski osmišljene komande, što je dizajnerima omogućilo da izrade jednostavnu instrumentnu ploču u samo nekoliko pritisaka («push»). Gumb za kontrolu glasnoće zvuka elegantan je poput gumba na skupocjenoj Hi-Fi liniji te odražava novi pristup dizajniranju vozila u kojem je jednostavnost sinonim za tehnologiju.

Smanjeni upravljač te cjelokupno stručno znanje marke Peugeot kad je riječ o prianjanju uz podlogu i novoj platformi EMP2, povećavaju užitak u vožnji novog modela Peugeot 308. Platforma je rezultat najsuvremenije tehnologije (tijekom realizacije projekta predano je čak 116 patenata koji pridonose iznimnim dinamičkim kvalitetama). To utječe i na sigurnost i udobnost, i to zahvaljujući brojnim sustavima pomoći pri vožnji i znatnom smanjenju težine automobila (140 kg lakši u odnosu na prethodni model). Smanjenje težine povoljno je utjecalo na određivanje dimenzija dijelova te, među ostalim, omogućilo smanjenje emisije CO2. Na taj način, Peugeot 308 postavlja nove standarde kad je riječ o emisiji CO2,  koja je niža od 85 g/km.

Novi Peugeot 308 potpuno utjelovljuje strategiju «uspona u gami» marke Peugeot, koji donosi obogaćivanje game, a pokrenut je prije nekoliko godina. Glavni cilj bio je – najviša kvaliteta. Ovaj ambiciozan cilj vodio je dizajnere i inženjere od početka projekta.

Posebno pozorno pristupalo se obradi svakog elementa vozila, unutra i izvana, s naglaskom na eleganciju. Ovakav pristup možemo, primjerice, pronaći u kvalitetnom urarstvu. Dizajn automobila odiše tehnologijom i dinamičnošću. Odabir plemenitih i dragocjenih materijala te ukrašeni kromirani elementi ili crno lakirani dijelovi također utječu na ukupni dojam i kvalitetu.

Novi Peugeot 308 proizvodit će se u tvornici u Sochauxu, u Francuskoj. Francuske tvornice u Trémeryu i Douvrinu dostavljat će dijelove za motor.  Svjetska premijera novog Peugeot 308 bit će na salonu automobila u Frankfurtu 10. rujna 2013., a prodaja će početi na jesen u Europi.