Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliPeugeot 3008 Hybrid4 – nagrađena Boscheva hibridna tehnologija

Peugeot 3008 Hybrid4 – nagrađena Boscheva hibridna tehnologija


Ugledna nagrada „Paul Pietsch“ ove je godine dodijeljena francuskom automobilskom koncernu PSA Peugeot Citroën. Time je žiri poznatih stručnjaka odao priznanje pogonskoj tehnologiji dizelskog hibrida Peugeota 3008 Hybrid4.

Ta je nagrada jedno u nizu priznanja za postignuća na području razvoja koja su rezultat izvrsne suradnje inženjera PSA-a i Boscha usmjerene na povećanje učinkovitosti kod automobila.

Nagrada je uvedena 1989. godine u čast pionira automobilizma i suosnivača časopisa auto motor und sport, a svake ju godine uredništvo tog časopisa dodjeljuje zajedno s 25 međunarodnih partnerskih časopisa za posebno inovativne rezultate na području automobila.

Bosch je za spomenuti pogon namijenjen osobnim motornim vozilima, prvi u svijetu koji kombinira dizelski i električni motor, isporučio bitne komponente električnog pogonskog sklopa. Dva su električna stroja, od kojih jedan radi kao generator visokog napona, rezultat Boscheva razvoja i proizvode se u tvornici u Hildesheimu. Bosch je osobito kompaktnu energetsku elektroniku s komponentama koje obuhvaćaju pretvornik DC-/DC, dvostruki inverter i integrirani hibridni upravljački uređaj razvio u bliskoj suradnji s koncernom PSA Peugeot Citroën. Kombinacijom dizelskog motora i elektropogona postiže se do 35 posto manja potrošnja. Uz spomenuto povećanje učinkovitosti motor s unutarnjim izgaranjem na prednjoj osovini i elektromotor na stražnjoj osovini dodatno omogućuju ostvarivanje pogona na sve kotače.

Ponovno nagrađen za inovativnu pogonsku tehnologiju
Tek je prošlo dva mjeseca otkad su dva modela grupe PSA s ovom tehnologijom dobila nagradu „Grünes Lenkrad“ (Zeleni volan) za najbolju ekološku inovaciju na području automobila koju zajedno s nagradom „Goldenes Lenkrad“ (Zlatni volan) svake godine dodjeljuje žiri iz časopisa „Auto Bild“ i „Bild am Sonntag“. Bosch je također u listopadu u okviru sajma Equip’Auto u Parizu osvojio drugo mjesto u kategoriji „Green Tech“ (Zelena tehnologija) za svoj doprinos razvoju axle split tehnologije (varijanta pogona kod koje jedna osovina vozila ima konvencionalan pogon, a druga električni). Već je u rujnu 2011. njemački institut ÖkoGlobe Sveučilišta Duisburg-Essen francuskom proizvođaču automobila dodijelio nagradu „ÖkoGlobe 2011“ za njegovu sklonost inovacijama koju je dokazao uvođenjem na tržište prvog dizelskog hibrida u svijetu.