Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPeugeot 2008 DKR – upoznajte odvažan tehnološki izazov
Peugeot 2008 DKR - upoznajte odvažan tehnološki izazov

Peugeot 2008 DKR – upoznajte odvažan tehnološki izazov


Do utrke Dakar je još nekoliko mjeseci (4-17.01.2015), no Peugeot-Total timu su odlučili otkriti svoju zvijer – Peugeot 2008 DKR.

Ukratko, Peugeot 2008 DKR je zvijer s pogonom na dva kotača, što je neke iznenadilo, no u timu smatraju kako ovakav pogon može donijeti i neke zanimljive prednosti. U Peugeotu su se odlučili za inovativan koncept, a ako pobjede, postat će prva momčad koja je pobijedila s automobilom koji ima pogon na dva kotača, te dizelski motor.

Svoja je razmišljanja opravdao tehnički direktor tima: “U automobilizmu je masa suprotna performansama. Međutim, u slučaju cross-country relija, automobili s pogonom na dva kotača smiju biti znatno lakši od automobila s pogonom na sva četiri kotača. Usto, omogućena im je uporaba većih kotača, koji im daju određenu prednost u svladavanju prepreka na koje se može naići na ovoj vrsti terena. Povrh toga, pravila nam dopuštaju skratiti prednji prevjes. 2008 DKR gotovo se može penjati okomitim zidovima!  I to nije sve! Dulji hod ovjesa – 460 mm umjesto 250 mm – poboljšava sposobnost vožnje dinama i upijanja neravnina. To je ključna prednost na reliju kao što je Dakar!” Još jedna prednost većih kotača je sustav koji omogućuje daljinsko podešavanje tlaka u gumama iz kokpita prilikom ulaska u područje dina – to je taktika koja bi mogla donijeti dragocjene minute.

Peugeot 2008 DKR - upoznajte odvažan tehnološki izazov

Kako bi posve iskoristili te prednosti, inženjeri Peugeot Sporta svoju su kreativnost stavili na kušnju i osmislili iznimno kompaktan automobil. S dizelskim motorom V6 s dva turbopunjača i snagom od 340 KS postavljenim straga u sredini, 2008 DKR podsjeća na mišićavu mačku spremnu skočiti i savladati sve prepreke.

Peugeot 2008 DKR – tehnički podaci

Peugeot 2008 DKR - upoznajte odvažan tehnološki izazov