Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPeugeot 2008 DKR predstavljen u bojama u kojima će nastupiti na utrci Dakar 2015

Peugeot 2008 DKR predstavljen u bojama u kojima će nastupiti na utrci Dakar 2015


Za sljedeći Dakar rally (4.-17. siječnja 2015.) Peugeot je pripremio elitnu ekipu, sa Sainzom, Peterhanselom i Despresom kao vozačima, koji dosad imaju 17 pobjeda.

Peugeot 2008 DKR pripremljen za Dakar rally već je ranije prikazan, a danas je službeno predstavljen konačni izgled automobila s kojim će francuski proizvođač pokušati osvojiti najslavniju rally-raid utrku na svijetu.

Peugeot2008DKR_02

Izgled automobila nije nikakvo iznenađenje, jer su i na ranijim fotografijama crnog auta bili vidljivi glavni sponzori Red Bull i Total, a danas je samo dobio sponzorske boje. Automobil je proteklih mjeseci prošao više tisuća kilometara na testiranjima u Maroku i sad je potpuno spreman za Dakar Rally. No, morat će ipak još malo pričekati, jer utrka počinje 4. siječnja.

Za razliku od trkaćih automobila koji su dosad dominirali Dakrom Peugeot se umjesto 4×4 pogona odlučio za stražnji pogon. Iako takva koncepcija isprva može izgledati manjkava, u Peugeotu smatraju da ipak ima više prednosti. Autima s dva pogonska kotača dozvoljeni su manja masa, manji prednji prevjes, veći kotači, dulji hod ovjesa, a sve su to stvari koje na ruti kojom se vozi mogu biti presudne.

Peugeot2008DKR_03

Što se motorizacije tiče, 2008 DKR koristi V6 twin-turbo dizelaš sa 340 KS i 800 Nm okretnog momenta. Mjenjač je sekvencijalni sa šest stupnjeva.

Vozači Peugeota bit će Stephane Peterhansel, Carlos Sainz i Cyril Despres. Jaču vozačku postavu Peugeot nije mogao naći, jer zajedno imaju 17 pobjeda na Dakru. Peterhansel je slavio šest puta u konkurenciji motocikla i pet puta s autom, Sainz je pobijedio jednom s autom, a Despres je pobijedio pet puta u moto konkurenciji.