Autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaAutosportPetter Solberg prvi svjetski prvak u rallycrossu, ekipnu titulu osvojio Ford OlsbergsMSE

Petter Solberg prvi svjetski prvak u rallycrossu, ekipnu titulu osvojio Ford OlsbergsMSE


U argentinskom San Luisu održana je zadnja runda FIA Svjetskog prvenstva u rallycrossu. Petter Solberg ranije je osigurao naslov svjetskog prvaka, a u momčadskoj kategoriji slavljenici su Ford OlsbergsMSE

Iako je naslov prvog svjetskog prvaka u rallycrossu osvojio puno prije kraja sezone, Norvežanin Petter Solberg je i na zadnjoj utrci sa svojim Citroenom DS3 išao najbolje što može, pa je pobijedio. To mu je peta pobjeda u dvanaest ovosezonskih utrka.

U Argentinu su tri ekipe došle sa šansom za osvajanje naslova prvaka – Volkswagen Marklund Motorsport, Ford OlsbergsMSE i Peugeot-Hansen. Volkswagen je imao najviše bodova, ali na argentinskom trkalištu imali su i najviše peha, pa su oba vozača Toomas Heikkinen i Anton Marklund morali mijenjati motore na Polu WRX.

PetterSolberg3

Kroz četiri kvalifikacijske vožnje vozači Olsbergsa Reinis Nitiss i Andreas Bakkerud bili su uspješniji od Volkswagenovaca Toomasa Heikkinena i Antona Marklunda, a Peugeotovci Timus Timerzyanov i Timmy Hansen bili su još slabiji pa se bodovno stanje preokrenulo. U dva polufinala opet su najviše bodova osvojili Fordovci i tako potvrdili ekipni naslov prvaka.

U finalu sa šest vozača Petter Solberg bio je nadmoćno najbrži, a drugo i treće mjesto osvojili su Reinis Nitiss i Kevin Eriksson s Ford Fiestama. U pojedinačnom poretku prvenstva ipak je razloga za veselje imao Toomas Heikkinen, jer je osvojio drugo mjesto, a Latvijac Nitiss je trećeplasirani.