Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiORYX: pješaci se zalažu za bolju edukaciju sudionika u prometu i bolju infrastrukturu

ORYX: pješaci se zalažu za bolju edukaciju sudionika u prometu i bolju infrastrukturu


ORYX Asistencija uključila se aktivno u drugi po redu UN-ov tjedan globalne cestovne sigurnosti koji je obilježen od 6. do 12. svibnja u cijelom svijetu.

Ovogodišnjeg tema bila je sigurnost pješaka i tim povodom ORYX Asistencija je provela ispitivanje među 770 pješaka u gradu Zagrebu o njihovim pješačkim navikama, ocjeni kvalitete pješačkih sadržaja te nužnosti poboljšanja.

U sklopu preventivnog dijela akcije, svaki sudionik ispitivanja dobio je na poklon sigurnosnu reflektirajuću traku koja značajno povećava uočljivost pješaka u prometu u situacijama slabije vidljivosti.

Rezultati su pokazali slaganje pješaka oko jednog – edukacija svih sudionika u prometu definitivno je prvi prioritet na kojemu treba poraditi.

Akcija je provedena u sklopu Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa – inicijative pokrenute od strane UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije. Glavni cilj inicijative je prepoloviti broj smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba do 2020.g. Ovogodišnji tjedan sigurnosti je za svoju temu imao upravo pješake, a ukupno je sudjelovalo 78 država kroz projekte svojih institucija, organizacija, udruga i nevladinih inicijativa.