Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiORC – rally nove generacije

ORC – rally nove generacije


Ove sezone po prvi puta u Hrvatskoj startalo je rally prvenstvo Open Rally Challange u organizaciji MRK Dakar.

Integralnu informaciju koju smo primili na naš službeni email prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

Radi se o rally utrkama nove generacije, primjerenije domaćim uvjetima sa ciljem popularizacije i omasovljenja domaćeg rally sporta i kulture. Organizator prvenstva MRK Dakar je na temelju dugogodišnjeg iskustva na auto i moto utrkama u novi domaći rally kup uvrstio ono najatraktivnije i najbolje, bez nepotrebnih detalja kojima se gubi na dimičnosti natjecanja. Iako je ORC rally kup vrlo sličan rally prvenstvima po FIA standardima ipak nudi ono što nedostaje u modernim rally natjecanjima – jednostavnost i pristupačnost.
Ustupci koji su napravljeni u odnosu na FIA pravila su u smislu sigurnosti gotovo zanemarivi, dok su s financijske strane mnogo blaži prema natjecateljima.

Već na prvoj održanoj utrci ove sezone ORC se pokazao kao pun pogodak. U gradu čazmi na noćnom superspecial ispitu po nekim procjenama okupilo se čak 8.000 gledatelja od kojih je veći dio po prvi puta uživo gledao neku auto utrku. Cijela je utrka protekla u odličnoj organizaciji uz vrlo atraktivne nastupe ponajboljih hrvatskih rally posada i mnogo publike na svakom zavoju staze. Naročito veseli i veliki broj akreditiranih novinara, fotografa i snimatelja koji su od prve utrke prepoznali ORC kao vrlo atraktivan projekt.

Po svim ocjenama prvi održani ORC rally u čazmi je točno ono što nedostaje hrvatskom automobilizmu.Zadivljeni gledatelji u čazmi po završetku utrke bili su puni riječi hvale za ovaj projekt koji je u njihov relativno mali grad doveo prvu ligu hrvatskih vozača u čijim su majstorijama uživali dva dana. Sami natjecatelji ocjenili su utrku kao vrlo uspjelu, dok su pojedine posade išle i korak dalje ocjenivši ORC prvenstvo najboljim u njihovim već dugogodišnjim karijerama.

Uspješnim startom u čazmi ORC je privukao veliku medijsku pozornost. TV reportaža emitirana je u programu nekoliko TV kuća iz Hrvatske i BiH. Interes gledatelja je bio toliko velik da su se reportaže reprizirale, a još nekoliko manjih televizija zatražilo je reportažu sa sljedeće utrke.

1. zabočki ORC rally 2008
Druga utrka sezone očekuje nas u Zaboku, 02-03. svibnja. Zabok je grad sa dugom oktanskom tradicijom i savršen je domaćin jedne ovakve rally utrke. Očekuje se kako će broj gledatelja iz čazme biti nadmašen. Brzinski ispiti u Zaboku i Oroslavju okupiti će navijače iz cijelog Zagorja, goste iz Zagreba, a dolazak najavljuju i navijači iz Istre, Slavonije …
Tehnički izvođač 1. Zabočkog ORC rally –a je AK Delta, uz korištenje najmodernije opreme za mjerenje vremena i obradu rezultata. Prolazna vremena i trenutni poredak moći će se pratiti u realnom vremenu na službenoj web stranici ORC –a, www.openrallychallenge.com.

Itinerer 1. Zabočkog ORC rally –a dugačak je 157,09 km, a na same brzinske ispite otpada 87,21 km. Svečani start utrke je sa glavnog zabočkog trga Ksavera Šandora đalskog u 18:00 sati.

Prvoga dana utrke, u petak 2. svibnja na programu su dva iznimno atraktivna noćna superspecial brzinska ispita sa startom u samom centru grada Zaboka. Ispiti su dužine svaki po 8,91 km. Start prvog vozila na BI1 najavljen je u 19:04.

Drugoga dana utrke vozi se još šest „brzinaca“, dva različita po tri kruga. Radi se o brzinskom ispitu Oroslavje koji je kružne konfiguracije i vozi se trasom tradicionalne moto utrke, dužina ispita je 6,20 km. Treći brzinac će biti ključan za dobar plasman posada. Sam naziv „Zabočki bregi“ govori o strukturi ispita. Dužine je 16,93 km i pravi je test vještine posada i pouzdanosti njihovih automobila. Radi se o tri segmenta ceste koje tvore ovaj izuzetno tehnički zahtjevan i atraktivan „brzinac“. Sam start i prvi dio vozi se na širokoj cesti sa otvorenim zavojima gdje će automobili postizati velike brzine, sigurno i preko 150 km/h. Sa glavne ceste skreće se na vrlo usku, zavojitu cesticu koja traži punu koncentraciju posade i gdje i najmanja greška znači izljetanje sa staze. Nekoliko vrlo opasnih prijevoja i vezanih zavoja, redovito sa dosta šljunka i zemlje na asfaltnoj podlozi biti će test vozačkih vještina i najspremnije posade ovdje će napraviti razliku. Ispit se nastavlja na malo široj, ali ne i manje zahtjevnoj podlozi koja je kombinacija sporijih i bržih zavoja i prijevoja. Kako se radi o ispitu dužine 16,93 km ovdje će do izražaja doći i tjelesna i psihička pripremljenost vozača. Brzinski ispit „Zabočki bregi“ voziti će se tri puta, kao i ispit „Oroslavje“.

Nedaleko samog starta biti će smješteno servisno parkiralište koje je otvoreno za gledatelje. Drugoga dana utrke posade će nakon svakog kruga (dva brzinska ispita) imati servisni interval gdje će se moći uživo vidjeti kako se rally automobili održavaju za vrijeme utrke.

Već u prvim danima službenog prijema prijava posade su prepoznale ovu utrku i očekuju se prijave gotovo svih najboljih domaćih relijaša, a najavljene su i posade iz Slovenije i Srbije.
Početkom svibnja očekuje nas festival automobilizma u Hrvatskom Zagorju!