Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliOpel Flextreme GT/E hybrid u Ženevi

Opel Flextreme GT/E hybrid u Ženevi


Opel Flextreme GT/E hybrid u ŽeneviOpel je objavio kako će na njegovom štandu na nadolazećem sajmu u Ženevi biti izložen i jedan „revolucionaran“ koncept. Radi se o ekološki orijentiranom vozilu imena Flextreme GT/E, koji koristi Opelovu tehnologiju nazvanu E-REV (extended-range electric vehicle), ili u prijevodu, električno vozilo produljenog dometa.

O čemu je zapravo riječ? Sve kotače konstantno pokreću električni motori, no u automobilu se ipak nalazi benzinski motor, ali koji ima ulogu generatora, kako bi se omogućio veći domet automobila. Pokretan samo litij-ionskim baterijama, Flextreme može prijeći oko 65 km, dok uz pomoć ovog malenog benzinskog motora, domet se povećava na gotovo 500 km, uz potrošnju manju od 1,5 litara.

Unatoč svemu navedenom, ovaj automobil je sve samo ne spor. Od 0-100 km/h, Flextereme će ubrzati za manje od 9 sekundi, dok krajnja brzina iznosi oko 200 km/h. Nije samo pogonska grupa zaslužna za ove performanse i ekonomičnost. Vrhunska aerodinamika i štednja na masi također su bile od ključnog značaja prilikom konstruiranja ovog koncepta. Prednji usisnici zraka relativno su mali kako ne bi stvarali pretjeran otpor, krov automobila je dosta nisko pa cijeli automobil djeluje malo spljošteno, a iz stražnjih se blatobrana, pri brzini većoj od 50 km/h, izvlače se spojleri od karbona, koji omogućuju lakše strujanje zraka oko automobila.

Sve ovo skupa omogućava ekstremno malen koeficijent otpora zraka (Cw) od svega 0,22. Opel Flextermeom GT/E najavljuje nastavak svog rada na električnim i ekološki prihvatljivim vozilima te uvid u ono što bi narednih godina mogli vidjeti u njihovim serijskim automobilima. Jedino ostaje pitanje zašto su ovakva vozila i dan danas još uvijek konceptualnog karaktera, a ne punopravni sudionici svakodnevnog prometa?

Opel Flextreme GT/E hybrid u Ženevi

Opel Flextreme GT/E hybrid u Ženevi