Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliOpel Ampera – rezervirajte svoj primjerak po 42.900 eura

Opel Ampera – rezervirajte svoj primjerak po 42.900 eura


Opel je počeo primati rezervacije kupaca za električni model Ampera, tehnološkog blizanca Chevroleta Volta. Prodaja počinje u trećem kvartalu iduće godine, a proizvođačka preporučena maloprodajna cijena za cijelu EU za osnovni model počinje od 42.900 eura.

Kupci koji žele rezervirati Amperu mogu se registrirati na web-stranici www.opel-ampera.com te postati „ePioniri“ – primati ekskluzivne novosti i osvojiti testnu vožnju ovog električnog automobila. Osim toga, bit će prvi koji će imati mogućnost posjedovati prvi europski praktični obiteljski električni automobil. Prodaja će početi u posljednjem kvartalu 2011. godine.

Neki su konkurenti odlučili podijeliti svoju ponudu električnih automobila na dva dijela: formirali su osnovnu cijenu za automobil te leasing za bateriju. Ovo čini cijenu naizgled povoljnijom jer u nju nije uključen leasing baterije. Međutim leasing baterije se plaća u mjesečnim obrocima kroz nekoliko godina, tako da je ukupna vrijednost otprilike jednaka cijeni koja uključuje vozilo s baterijom.

Opelova cjenovna politika uklanja svaku zabunu time što se navodi ukupna cijena za automobil i bateriju. Opel je također istraživao preferencije kupaca kada se radi o načinima financiranja i leasinga za Amperu – takve će mogućnosti biti objavljene naknadno.

Ampera je prvi europski električni automobil s mogućnošću produljenog dosega. Vozna autonomija na struju s punim baterijama iznosi 40 do 80 kilometara, a Amperu pogoni električna energija pohranjena u 16-kilovatsatnoj litij-ionskoj bateriji. Dok vozi na struju iz baterije, Ampera ne emitira nikakve štetne plinove i ne troši ni kapi benzina.

Električni motor ima snagu od 110 kW, a okretni moment iznosi 370 Nm. Voziti se može maksimalnom brzinom od 161 km/h.

Nezavisno istraživanje pokazalo je da se oko 80 posto Europljana vozi manje od 60 kilometara dnevno tako da će Ampera odgovarati njihovim potrebama.

Kada se Amperina baterija isprazni, može se napuniti u tri sata ukapčanjem u standardnu 220-voltnu utičnicu. Budući da se baterija tako brzo puni, Ampere će vjerojatno gotovo čitavo vrijeme voziti upravo napajane baterijom.

Doseg se može produljiti na preko 500 kilometara uz pomoć benzinskog motor-generatora. Ova tehnologija produljenja dosega znači da je Ampera pogodna za svakodnevno obiteljsko korištenje bez ikakvih briga.

Amperu krasi DNK Opelove nove dizajnerske filozofije: izražena rešetka hladnjaka, istaknut Opelov znak i prednja svjetla u obliku bumeranga. Svaki element Ampere dizajniran je i analiziran kako bi bio učinkovit, čineći Amperu jednim od najaerodinamičnijih i energetski najučinkovitijih vozila na tržištu.

Iznutra je Ampera obogaćena vrhunskom opremom koja odgovara tako revolucionarnom vozilu. Od Bose zvučnika do zaslona osjetljivih na dodir, ovaj automobil uvodi mobilnost u 21. stoljeće.

Prostora ima dovoljno za četiri odrasle osobe, a prtljažnik ima obujam 301 litru. Automobil je dugačak 440,4 cm, širok 179,8 cm i visok 143 cm, a osovinski razmak iznosi 268,5 cm.

Izvor: Automoto-portal.hr