Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliOpel Ampera – europski blizanac Chevroleta Volt stiže do kraja godine

Opel Ampera – europski blizanac Chevroleta Volt stiže do kraja godine


Opel Ampera je svoju premijeru doživio u ožujku u Ženevi, dok je prodaja počela u lipnju. Opel je svoj prvi električni automobil Amperu (tehnološkog blizanca Chevroleta Volta) prezentirao i novinarima.

Ampera je automobil čije kotače u svakom trenutku pokreće električna energija preko elektromotora snage 111 kW (150 KS), iako ima i benzinski motor, koji služi kao generator. Potpuno napunjena 16-kilovatsatna litij-ionska baterija daje voznu autonomiju na čisti električni pogon između 40 i 80 kilometara, ovisno o terenu, tehnici vožnje i temperaturi.

Amperin pogonski sustav Voltec osigurava živahne performanse i obećava izvanredno iskustvo vožnje. Trenutačni okretni moment od 370 Nm osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 9 sekundi te najveću brzinu od 161 km/h.

Amperin pogonski sustav radi gotovo bešumno te nudi visoke performanse u pogledu izolacije od buke i vibracija čak i prilikom vožnje u načinu rada s produljenim dosegom.

Jedinstvena 16-kilovatsatna baterija u obliku slova ‘T, mase 198 kg, smještena je u središnjem tunelu vozila i zaštićena zaštitnim prečkama Martensite ultravisoke čvrstoće.

Sastoji se od 288 litij-ionskih ćelija u obliku prizme te je konfigurirana za optimalne performanse i trajnost. Kao prava inovacija i revolucija u branši, ona koristi tekući sustav upravljanja toplinom i jedina je baterija iz masovne proizvodnje koja se može grijati ili hladiti.

Amperu je lako ponovno napuniti – dolazi opremljena šest metara dugim kabelom za punjenje koji je praktično smješten u prtljažniku. Korištenjem standardne strujne utičnice vlasnici će moći potpuno napuniti bateriju za manje od četiri sata te također unaprijed programirati vrijeme punjenja kako bi za to iskoristili vrijeme kada je električna energija jeftinija.

Zahvaljujući Amperinoj inteligentnoj i praktičnoj mogućnosti produljenja dosega, vozači mogu biti mirni jer nikada neće ostati na cesti s ispražnjenom baterijom. Nezavisno istraživanje pokazalo je da je doseg Ampere na čistoj bateriji bez ikakvih plinskih emisija dovoljan za svakodnevno putovanje čak 80 posto europskih vozača.

No, zahvaljujući svojem benzinskom motoru koji omogućuje produljenje dosega nudi se ukupan vozni doseg veći od 500 kilometara. Benzinski se motor uključuje bez ikakvog zastoja kako bi generirao struju kada se baterija nađe na minimalnoj razini napunjenosti.

Električni pogonski sustav, smješten ispod poklopca pored benzinskog motora, sastoji se od pogonskog elektromotora, električnog motor-generatora te planetarnog zupčanog prijenosa koji poboljšava ukupnu učinkovitost smanjenjem ukupne brzine vrtnje elektromotorâ. Za razliku od uobičajenog pogonskog sustava, nema stupnjeva prijenosa.

U načinu rada produljenog dosega koji se aktivira kada baterija dosegne razinu minimalne napunjenosti, pogonska snaga iz generatora usmjerava se automatski na električni pogon. Generator pogoni visokoučinkoviti 1.4-litarski benzinski motor sa 63 kW/86 KS.

Ovakva kombinacija motora, prema odredbi ECE R101 za mjerenje potrošnje goriva i emisije ugljičnog dioksida, troši manje od 1,6 litara goriva na 100 km i emitira manje od 40 g/km ugljičnog dioksida.

Jednako revolucionaran kao Amperin pogonski sustav Voltec je i njen izgled koji će privući svačiju pažnju. Elegantna i aerodinamički učinkovito oblikovana vanjština skriva kabinu u kojoj su uobičajeni instrumenti i brojčanici zamijenjeni zaslonima u boji visoke razlučivosti i osjetljivima na dodir.

Umjesto uobičajenih instrumenata, ispred vozača nalazi se informacijski centar – podesivi grafički zaslon. Dizajniran kako bi ga bilo što lakše koristiti, informacijski centar je uparen sa zaslonom u boji osjetljivim na dodir koji se nalazi na vrhu središnjeg dijela. On je primarno sučelje za upravljanje multimedijskim sustavom, navigacijom, klimatizacijom te služi za nadzor punjenja i trošenja energije.

Informacija o učinkovitosti vožnje zajedno s očitanjem brzine predstavljena je na informacijskom centru u obliku rotirajuće kugle koja se pomiče gore ili dolje i mijenja boju ovisno o brzini vozila, ubrzanju i kočenju. Držanjem kugle u središtu zaslona postiže se optimalno korištenje snage.

U kabini se nudi razina prostranosti, udobnosti i luksuza kakvu biste očekivali od vrhunskog kompaktnog automobila iz premium segmenta: pet vrata, udoban smještaj za četiri odrasla putnika i kapacitet prtljažnika od 310 do 1005 litara. Baterija je smještena nisko ispod srednjeg dijela automobila, što omogućuje da se naslon stražnjih sjedala preklapa posve ravno.

Ampera ima i bogatu opremu. Pored elektroničke kontrole klimatizacije i radija s kontrolama na upravljaču kao dijelovima standardne opreme, kao opcija ponuđen je i vrhunski audiosustav tvrtke Bose® zajedno s navigacijom.

Boseov®  audiosustav iz energetski učinkovite serije nudi vrhunsko iskustvo slušanja glazbe, a istovremeno troši 50 posto manje energije od uobičajenog automobilskog audiosustava sličnih performansi. Multimedijski sustav uključuje šest zvučnika i subwoofer, 60-gigabajtni čvrsti disk s mogućnošću pohrane 30 GB glazbe, satelitsku navigaciju s dinamičnim navođenjem u stvarnom vremenu, kontrole na upravljaču, glasovne komande te hands-free telefoniranje uz korištenje Bluetootha.

Električni sustav grijanja i klimatizacije u kabini koji uključuje grijana prednja sjedala osigurava udobnu vožnju u cijelom nizu ambijentalnih uvjeta. Dostupne su tri postavke klimatizacije – Fan only, Eco i Comfort – koje prilagođavaju učinak sustava klimatizacije na električni vozni doseg vozila i potrošnju goriva.

Preporučena maloprodajna cijena Ampere za čitavu Europu je 42.900 eura (s PDV-om; cijene se mogu razlikovati u pojedinim državama zbog različitih paketa opreme na različitim tržištima). Opelova cjenovna politika uklanja svaku mogućnost zabune jer se uvijek navodi ukupna cijena automobila skupa s baterijom.

– Za razliku od uobičajenih električnih vozila, Opel Ampera može biti jedini automobil koji ćete posjedovati. Ampera nudi sve: revolucionaran pogonski sustav, futuristički izgled, izvanrednu sigurnost, visoku kvalitetu i funkcionalnosti koje je lako koristiti – sve okrunjeno vrhunskom voznom dinamikom – kaže Alain Visser, potpredsjednik prodaje, marketinga i postprodaje u Opelu.

Prvi europski kupci Opel Amperu bi trebali dobiti krajem godine. Kod nas prodaja nije izvjesna.

Izvor: Automoto-portal.hr