Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOpel Adam Rocks – novi smjer u razvoju urbanih mini crossovera
Opel Adam Rocks

Opel Adam Rocks – novi smjer u razvoju urbanih mini crossovera


Novi Opel Adam Rocks je kao i njegov prethodnik zgodnog dizajna, i djeluje nam kao vrlo vedar i zabavan mini crossover.

Najnoviji model u Opelovoj obitelji vozila za urbani stil života „kratak“ je 3,74 metra, no krasi ga izniman životni duh – u gradu i izvan njega. Opel Adam Rocks standardno dolazi s električnim sklopivim platnenim krovom Swing Top i štitnicima karoserije sa svih strana te je 15 mm viši od ostalih ADAM-a pa otvara novu tržišnu nišu: on je prvi trovratni urbani „džepni“ crossover kraći od četiri metra.

Ključ robusnog stava Opel Adam Rocksa je činjenica da je njegova karoserija 15 mm viša, pa nudi bolji pregled situacije i širi, sportskiji stav. Dijelovi podvozja izmijenjeni su ili ponovno ugođeni, uključujući amortizere, opruge, geometriju stražnjeg ovjesa, te još direktniji upravljač. Višem i širem izgledu odgovara izbor 17-inčnim standardnih ili 18-inčnim opcionalnih kotača od lake legure.

Opel Adam Rocks ne donosi samo novi izgled i robusnost, već i novu generaciju motora i mjenjača. U njega će se naime ugrađivati Opelov posve novi 1-litarski trocilindrični turbo ECOTEC motor s izravnim ubrizgavanjem. Ta vrhunska „džepna pila“ podiže  standarde profinjenosti rada trocilindričnih motora i donosi do 115 KS uz impresivan okretni moment od 166 Nm pri niskom broju okretaja. Tu je i izvanredna štedljivost u potrošnji goriva od svega 4,3 l/100 km. 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo dolazi u kombinaciji s posve novim, visokoučinkovitim i kompaktnim šesterostupanjskim ručnim mjenjačem koji krasi izvanredno glatko i brzo mijenjanje stupnjeva prijenosa. Ovaj motor nove generacije impresionira i svojim izvanrednim okretnim momentom pri malom broju okretaja: 166 Nm dobiva se pri samo 1800 okretaja/min.

Opel Adam Rocks

Ključni su čimbenici učinkovitosti ovog kompaktnog motora načinjenog posve od aluminija s turbopunjačem s jednom turbinom izravno ubrizgavanje, promjenljiv rad ventila, pumpa za vodu s mogućnošću isključivanja i integrirana ispušna grana. Tehnologija Start/Stop koja štedi gorivo integralan je dio sustava i dolazi standardno. Novi 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo dolazi sa snagom od 66 kW/90 KS i 85 kW/115 KS. Njegova je potrošnja goriva vrlo niska i iznosi samo 4,3 l/100 km, što je izvrsno za jedan benzinski motor. Ovaj motor predstavlja sam vrh ponude benzinskih motora uključujući ADAM-ova tri četverocilindrična prirodno zračena motora u trenutnoj ponudi (1,2-litarski s 51 kW/70 KS i 115 Nm; 1,4-litarski sa 64 kW/87 KS i 74 kW/100 KS, oba s 130 Nm).

Saznajemo kako će Opel Adam Rocks a imati svoju svjetsku premijeru idućeg mjeseca na Ženevskom sajmu automobila (od 6. do 16. ožujka 2014.). Nakon ženevske premijere će se naći u prodaji početkom ljeta, kad će biti javno obznanjena i njegova cijena.

Opel Adam Rocks