Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOICA međunarodni skup u Dubrovniku – poticaj hrvatskoj automobilskoj industriji
OICA međunarodni skup u Dubrovniku - poticaj hrvatskoj automobilskoj industriji

OICA međunarodni skup u Dubrovniku – poticaj hrvatskoj automobilskoj industriji


Iako Hrvatska direktno ne proizvodi automobile, uz auto industriju povezano je više od 100-tinjak tvrtki i koje zapošljavaju 15.000 ljudi.

„Hvala vam sto ste izabrali Hrvatsku kao zemlju domaćina vaše Generalne skupštine,  što nam je i poruka i poticaj da smo na pravome putu. To potvrđuju i ovdje izloženi proizvodi naših proizvođača automobilskih dijelova, kao i prototipovi električnih automobila DOK-ING-a i Rimca, što dokazuje visoku razinu i sposobnost hrvatske automobilske industrije“, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević na otvorenju okruglog stola u sklopu Generalne skupštine Međunarodne organizacije proizvođača  automobila – OICA koja se u organizaciji HGK održava od 24. do 26. listopada 2013. u hotelu Excelsior u Dubrovniku. Naglasio je da unatoč tome što se Hrvatska ne nalazi na svjetskoj karti proizvođača automobila, činjenica da stotinjak hrvatskih proizvođača koji su izravno ili neizravno vezani uz proizvodnju automobilskih dijelova i komponenti zapošljava više od 15000 ljudi i izvozi oko 90 posto svoje proizvodnje, upućuje da Hrvatska ima značajan potencijal i za razvijanje gotovog proizvoda u budućnosti. „Hrvatska je „butik-zemlja“ koja ima i butik proizvodnju automobila“, rekao je Vidošević pozivajući prisutne da razgledaju prototipove hrvatskih naprednih električnih automobila, kao i komunalno vozilo za čišćenje koji su izloženi ispred hotela Excelsior.

Predsjednik OICA-e Patrick Blain zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo zbog održavanja godišnje skupštine OICA-e upravo u zemlji čije tvrtke proizvode dijelove koji ulaze u najpoznatije marke automobila diljem svijeta. „Bez obzira na gospodarsku krizu koja je zahvatila i automobilsku industriju, vjerujem da se ulaskom u EU Hrvatskoj širom otvaraju vrata europskih i svjetskih tržišta automobila“, kazao je Blain.

Predsjednik Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima Zvonko Merkaš je naglasio kako su sigurnost, poticajno zakonodavstvo te posebice predvidivost temeljni preduvjeti za razvoj automobilske industrije, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. „Uz sustavno organizirane poticaje sigurni smo da će se stanje i dalje mijenjati u pozitivnom smjeru. Postoji već niz pozitivnih primjera među hrvatskim proizvođačima, a neki od njih su predstavljeni i ovdje u Dubrovniku“, rekao je.

Okrugli stol čija je glavna tema „Javne politike, investicije i trendovi u globalnoj automobilskoj industriji“ otvorila je Marija Huljak iz Agencije za investicije i konkurentnost koja je predstavila Republiku Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za potencijalne investitore. Tom prilikom predstavila je Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja koji omogućava ostvarivanje poticaja za investicijske projekte u raznim sektorima gospodarstva, uključujući i automobilsku industriju.

Hrvoje Paver, zamjenik direktorice Sektora za trgovinu HGK je predstavio trendove u razvoju hrvatske automobilske proizvodnje i trgovine stavivši naglasak na realne mogućnosti razvoja finalnih proizvoda u budućnosti, a kao najbolji dokaz te tvrdnje su tri hrvatska vozila koja su na ovom skupu predstavljena.

Kako bi iskoristila ovako značajan međunarodni skup za promociju hrvatskih proizvođača automobilskih dijelova, kao i gotovih inovativnih proizvoda, Hrvatska gospodarska komora organizirala je njihovu izložbu u prostorijama hotela Excelsior. Na izložbi su predstavljeni proizvodi tvrtki DIV d.o.o., TUP d.d., INA maziva – Zagreb d.o.o., Alatnica Mihalec d.o.o., Elset d.o.o., Munja d.d., Kostel promet d.o.o., Monaris d.o.o., ESCO-FOFONJKA d.o.o., Eloda d.o.o., Lipik glas d.o.o., AD Plastik d.o.o., Boxmark Leather d.o.o., P.P.C. Buzet d.o.o., Selk d.d. i Rimac automobili d.o.o. koji je predstavio električni bicikl The Greyp G-12. Za ovu prigodu su ispred hotela Excelsior izloženi i The Concept One – električni automobil tvrtke Rimac automobili d.o.o., Loox –  električni automobil tvrtke DOK-ING d.o.o. te MUVO – malo komunalno vozilo tvrtke RASCO d.o.o..

OICA međunarodni skup u Dubrovniku - poticaj hrvatskoj automobilskoj industriji