HR autosport


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHR autosportOčekuje li nas bolja karting sezona 2012?

Očekuje li nas bolja karting sezona 2012?


Samo prije koju sedmicu vremenske su prilike dozvoljavale  šetnju, ali i treninge pa čak i onih najmlađih ljubitelja oktana. Upravo je tako bilo subotu za subotom nadomak Pule, potom i nadomak Rijeke na tamošnjim karting stazama. Treninzi su intenzivno krenuli, znači li to da ćemo imati bolju karting sezonu?

Na jednom mjestu okupili su se uglavnom oni najmlađi kartingaši, dobrim dijelom izdanak prve karting škole na Kvarneru „Prelučka legenda“ i nekolicina onih koji već neko vrijeme uče voziti brzo i dobro u malenim „jurilicama“. Naznaka je to nekih boljih vremena za domaću karting scenu, tim više jer se od proljeća očekuje uključenje barem desetak novih sudionika utrka na hrvatskim, a moguće i ino stazama.

Pula – GREEN GARDEN
Lijepo, gotovo proljetno vrijeme omogućilo je mladim kartingašima uspješni trening na stazi „Green garden“ u Puli. Desetak kartingaša sa riječkog i istarskog područja, od kojih najviše s kartinzima klase „mini 60“, u potpunosti je iskoristilo kilometar dugu i konfiguracijski jednu od najzahtjevnijih staza u Europi. Bio je to vrhunski trening kako za vozače tako i za prateće ekipe koje su se dobro morale potruditi za pronalazak idealnih postavki kartinga budući da je staza postavljena na brežuljku, a samim time izmjenjuju se usponi i padovi asfaltne podloge staze.

Od velike pomoći djeci bio je i njihov mentor, prof. Vanja Vešligaj, inače i voditelj Karting škole „Prelučka legenda“,  koji je s njima  radio na upoznavanju staze te kroz dan na korekciji i poboljšanju putanja, a podršku su mali  kartingaši dobili i od jednog od svojih uzora – Luke Grobenskog, vozača „Red Bull racing teama“.

Važno je napomenuti da većina kartingaša sa ovog  treninga do sada nije nastupala na utrkama i ovakvi treninzi i druženja najbolji su način da ih se polako uvede u svijet natjecanja.

Rijeka – PRELUK
Nakon Pule i karting staza Preluk bila je domaćin „druženja“ kartingaša. Mladim vozačima Karting kluba „Rijeka“ i Autokluba „RI autosport“ pridružili su se brojni gosti, pretežito vozači Karting kluba „Koprivnica“ pristiglih iz raznih dijelova Hrvatske. Usprkos prohladnom vremenu i temperaturi od svega 5 stupnjeva petnaestak vozača klase 50ccm, 60ccm i 125ccm odradilo je vrlo zahtjevni trening i može se reći da uzbuđenja nije nedostajalo.

Iskusnim gostima prelučke staze trebalo je malo vremena za podešavanje kartinga konfiguraciji staze, te su vrlo brzo počeli nizati odlična prolazna vremena, kao i konkurirati domaćim vozačima. Naravno, prateće ekipe su svoje slobodno vrijeme u pauzama vožnji koristile za ugodno druženje sa domaćinima, a boks je u pojedinim trenucima bio pun kao „košnica“.

Adrenalina nije nedostajalo, a vrhunac dana definitivno je bio zajednički start dvanaest kartinga klase 50 i 60 kubika. Nažalost taj broj se već nakon pet krugova gotovo prepolovio, što zbog manjih izlijetanja, što zbog tehničkih kvarova, tako da su prateće ekipe u tim trenucima imale pune ruke posla. Kartinzi su u brzom roku bili popravljeni, a osim što su klase 50 i 60 odvojene i vozači  su podigli koncentarciju na veći nivo izbjegavajući kontakte, tako da je ostatak dana protekao u znaku pravih treninga. Vrijedi napomenuti i da su vremena i brzine koje su postizali vozači klase 125 ccm na tehnički zahtjevnoj stazi bila respektabilna.

Treninzi su protekli  u prijateljskom ozračju i svi sudionici s nestrpljenjem očekuju poboljšanje vremena i idući zajednički trening.

Komplimenti idu i na račun organizatora – Karting centra Rijeka-Preluk i ne sumnjamo da će se zahvaljujući ovakvoj organizaciji i broj kartingaša koji se pripremaju na ovaj način nastaviti povećavati.

Promjena odnosa prema karting sportu u Primorsko-goranskoj županiji, kao i pokretanje karting škole počelo je donositi prve značajnije pomake i ukoliko se iz idućih karting škola izdvoji još pokoji talent, sa željom i mogućnostima za vožnju, mogla bi to biti prekretnica brojnosti prvenstva Hrvatske. Naime, do sada kartingaši sa riječkog područja nisu u značajnijem broju nastupali na prvenstvima, što je s obzirom na činjenicu da donedavno nije postojala ni karting staza u Rijeci i logično.