Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOdržavate li ispravno svoje vozilo? Znate li koje su najčešće greške koje radimo?

Održavate li ispravno svoje vozilo? Znate li koje su najčešće greške koje radimo?


Praćenje servisnih intervala i promjena guma glavna je briga onih koji u svom voznom parku imaju automobile novijih godišta sa malo prijeđenih kilometara.

Gotovo svaki novi automobil moći ćemo jedno vrijeme voziti bez ulaganja u popravke van servisnog intervala. Kako ipak živimo u Hrvatskoj gdje je prosječna starost automobila na prometnicama veća od 10 godina, valja obratiti pažnju i na starije automobile koji ipak traže pokoju kunu s vremena na vrijeme. Kod takvih automobila kvarovi mogu krenuti ekspresno i bez upozorenja. Razmislimo li malo, možemo zaključiti kako se takvi kvarovi često događaju zbog ignoriranja drugih i manjih problema.

Kako god bilo, skoro se svakome dogodilo da mu je automobil ostao bez napajanja. Akumulator se isprazni i automobil više ne možete pokrenuti. Problem se može vrlo jednostavno riješiti spajanjem akumulatora na drugi automobil pomoću kablova za paljenje. No, greške prilikom spajanja kablova mogu ozbiljno oštetiti električne instalacije vozila. Automobil sa praznim akumulatorom dovoljno je stresan, pa si nemojte dodatne probleme stvarati. Prilikom spajanja kablova potrebno je kabel sa oznakom „+“ (najčešće crveni) spojiti na klemu praznog akumulatora gdje je se također nalazi oznaka „+“, a drugu stranu kabela na klemu akumulatora sa kojeg se punu (također na „+“). Zatim spojite drugi kabel sa oznakom „-“ (najčešće crne boje) na prazan akumulator, na klemu gdje se nalazi oznaka „-“, a drugi dio kabela spojite na blok motora ili karoseriju automobila. Obratite pažnju da kabel koji je spojen na pozitivan pol akumulatora (crveni kabel) ne dotakne bilo koji metalni dio automobila.

Servis automobila 02

Kada smo već kod struje, kvarovi se znaju napraviti ili proširiti kada se neoprezno rukuje „strujom“. Električni radovi na vozilu znaju biti opasni za samog izvođača radova, ali i za automobil. Zbog toga prije bilo kakvog diranja električnih instalacija ugasite automobil i uklonite klemu sa akumulatora (negativnu).

Usporedno sa drugim popravcima zamjena žaruljica na automobilu vrlo je čest, ali jednostavan zadatak. Zašto plaćati servis za tako banalan problem kada to možete sami napraviti. Ukoliko to radite prvi puta na svom vozilu, pogledajte upute vozila (ili pogledajte na internetu) kako se mijenjaju žarulje. Nestručnim rukovanjem može doći do drugih oštećenja, npr. puknuća neke kopče i sl. što će na kraju napraviti štetu od par stotina kuna.

Kao kod praznog akumulatora, većini vozača se tijekom voznog staža dogodilo puknuće gume ili veći gubitak tlaka u gumi zbog kojeg je potrebna zamjena. Prilikom skidanja i montiranja nove gume na automobil valja obratiti posebnu pažnju na vijke kojima je guma pričvršćena na automobil. Prilikom skidanja kotača, podignite malo automobil, ali neka guma još uvijek dodiruje tlo. Tada otpustite sve vijke. Nakon toga dignite vozilo do željene visine i skinite kotač. Kada stavite novi kotač na vozilo, samo pritegnite vijke dok je vozilo u zraku. Tek kada vozilo spustite na pod možete snažno zategnuti sve vijke, ali ne redom jednog po jednog, već unakrsno kao da radite križ. Slijedite ove upute kako vam se ne bi dogodilo da se vijci tijekom vožnje otpuste.

Zadnja i najgora moguća greška je popravak kočnica. Većina grešaka kod održavanja automobila ima za posljedicu materijalnu štetu koja će se kako-tako nadoknaditi. No, prilikom održavanja kočionog sustava posao prepustite profesionalcima. I najmanja greška kod zamjene kočionog ulja, ili prilikom zamjena disk pločica, pakni i sl. može dovesti do nezgode koja za posljedicu, uz materijalnu štetu, može oduzeti nekome život. Nemojte se igrati sa životima, stoga obavite jednom godišnje redovni pregled kočionog sustava.

Izvor: Auto-info