Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOdržana 2. konferencija o dizajnu Auto®

Održana 2. konferencija o dizajnu Auto®


Međunarodna konferencija o dizajnu Auto(r) održana je po drugi put u Zagrebu 20. i 21. ožujka u Muzeju suvremene umjetnosti. U sklopu konferencije održan je i natječaj za dizajn automobila. Zadatak je bio dizajnirati osobno prijevozno sredstvo za ljude starije od 60 godina, uzimajući u obzir njihove želje, potrebe i mogućnosti.

Natječaj je organiziran u suradnji sa studijima produkt dizajna četiri sveučilišta u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

Između 42 pristigla rada, jednoglasnom odlukom žirija za pobjednika je izabran Zdenko Vukoja, samouki 42-godišnji dizajner iz Lipika. Drugo mjesto osvojio je Darko Marković, student produkt dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu, a treće Damjan Mitić, također beogradski student produkt dizajna, ali sa Univerziteta za umetnost.

Žiri je natječaj i rezultate prokomentirao proglasivši Vukojin rad ravnopravan onima profesionalnih dizajnera automobila u velikim studijima za dizajn. Zanimljivo je kako je Vukojev potencijal u Hrvatskoj neiskorišten te je on trenutno zaposlen u knjigovodstvenom servisu svoje sestre. U slobodno vrijeme razvija vlastiti sportski automobil Osa. Na natječaj je poslao crteže automobila nazvanog Citroen Step.

Žiri natječaja se sastojao od govornika na konferenciji Auto(r) – dizajnera automobila i teoretičara dizajna automobila. Članovi su bili Maarten De Bruijn (Spyker, Silvestris),  Francesco Carbini (DaimlerChrysler, Moto Guzzi, Audi, Ford, BMW, MINI, Giugiaro, Yamaha, freelance), Kemal Curić (Ford), Dario Dropučić (freelance), Enrico Fagone (Car & Transportation design), Nemanja Laličić (Stola, Honda, freelance), Marko Luković (pobjednik Peugeot Design Contest 2001., Zastava, freelance), Giancarlo Perini (Italdesign, Car Styling – glavni urednik za Europu), Sebastien Stassin (Piaggio, Honda Motorcycles, KTM, Kiska), Daniel Tomičić (Scuderia Zagreb) i Dragan Žegarac (Volvo, Volkswagen).