Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOd Zagreba do Splita sat vremena duža vožnja?

Od Zagreba do Splita sat vremena duža vožnja?


Kako je najlakše stići do Dalmacije? Pitanje je to koje posljednjih dana postavljaju brojni građani koji danas poslijepodne ili sutra kreću na more. Njihovoj se zbunjenosti ne treba čuditi jer su ih mjerodavni proteklih mjeseci uvjeravali kako će do dalmatinskih ljetovališta najlakše od Zagreba stići autocestom preko Karlovca, Bosiljeva, obići Malu Kapelu i dalje autocestom kroz Liku. Taj je dobar plan, međutim, prekjučer pao u vodu jer je 69 kilometara ličke dionice autoceste ostalo zatvoreno.

Stoga je od Zagreba do Zadra, Šibenika ili Splita najbolje voziti autocestom do Karlovca, potom sići na državnu cestu D1 preko Slunja, Plitvica, Korenice do Udbine. Kod Udbine treba skrenuti na spojnu cestu do Gornje Ploče, gdje se ulazi na autocestu prema Splitu. Na čvoru Pirovac izlazi se s autoceste. Na običnu cestu ulazi se nakon Stankovaca, a prije šibenskog mosta prelazi se na Jadransku magistralu. Slijedi prolazak uz Šibenik te borajskom cestom do ulaza na autocestu na čvoru Vrpolje i dalje do Dugopolja kod Splita. Večernjakovi reporteri jučer su prošli tom dionicom. Za tih, oko 390 kilometara između Zagreba i Splita bilo nam je potrebno četiri sata i 50 minuta čiste vožnje ne računajući odmaranje. To je solidno vrijeme jer je prije za putovanje od Zagreba do Splita trebalo barem 40 minuta više.


Jučer gust promet
Promet je jučer na tom smjeru bio iznenađujuće gust. Na Plitvičkoj cesti bilo je dosta vozila s inozemnim gostima. Dio vozača nije pazio na znakove i pretjecali su preko pune crte. Policijske zasjede, međutim, jučer nismo vidjeli. Nije ih bilo ni na spojnoj cesti od Udbine, koja se nakon petero poginulih na toj dionici u protekih tjedan dana može nazvati cestom smrti. Bilo je, međutim, dosta kamiona kojima je dopuštena vožnja cestom D1 jer se računalo da će na splitskoj autocesti biti otvorene sve predviđene dionice. A vozači koji kreću prema Splitu i voze se prema putokazima splitsku autocestu neće ni vidjeti. Na prvom raskrižju na spojnoj cesti je znak kojim se na autocestu usmjeravaju oni koji idu prema Zadru, dok se onima koji žele doći do Splita preporučuje skretanje za Gračac. I sami smo se uvjerili da stranci poštuju putokaze. Od Gornje Ploče do čvora Pirovac se u komadu autocestom vozi gotovo sto kilometara. Vožnja je ugodna i – što je još bitnije – sigurna. Problem je, međutim, u kroničnom manjku benzinskih crpki. Na toj dionici, te na onoj od Vrpolja do Dugopolja otvorena je samo jedna! Ta se crpka nalazi ispred Masleničkog mosta, 80-ak kilometara nakon one u Korenici. Između njih na cesti nema niti jedne. A i benzinska u Korenici nalazi se s lijeve strane, ako se putuje od Zagreba. Od posljednje desne benzinske, ona prije Masleničkog mosta je udaljena oko 150 kilometara. Nove postaje se grade, ali neće uskoro biti završene.


Ušminkavanje i putokazi
A cijene na benzinskoj prije Maslenice su kao na Jelačić-placu. Obična kava je sedam, a kava s mlijekom devet kuna. Dionica prema Pirovcu još se nakon prekjučerašnjeg otvaranja šminka. Postavljaju se i novi putokazi, što je glavobolju donijelo onima koji su nakon silaska s autoceste na čvoru Pirovac jučer ujutro željeli nastaviti prema Šibeniku i Splitu. Vozači su nakon naplatnih kućica skretali po vlastitoj intuiciji, a nekima smo i mi pomogli upućujući ih na pravi put. Iza deset sati novi su putokazi ipak postavljeni. Većih problema će biti na spoju državne ceste od Stankovaca s Jadranskom magistralom. Na magistralu se jučer teško uključivalo, a policije nije bilo. Kad dođe veći broj motoriziranih turista najveći će problemi biti na borajskoj cesti što prolazi kroz nekoliko sela, a na nekim dijelovima je vrlo uska. I najbezazlenija prometna nesreća će na toj cesti izazvati dugotrajna čekanja. Vozači koji se odluče na odlazak prema Splitu tim smjerom platit će za osobne automobile 74 kune cestarine – 16 od Zagreba do Karlovca, 41 od Gornje Ploče do Pirovca i 17 od Vrpolja do Dugopolja.


Izvor: Večernji list