Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOd sutra vam više ne treba zimska oprema na hrvatskim cestama
Od sutra vam više ne treba zimska oprema na hrvatskim cestama

Od sutra vam više ne treba zimska oprema na hrvatskim cestama


Od 15.11. do 15.04. prema hrvatskim je zakonima obavezna je upotreba zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Od sutra skidamo zimske gume.

Ovaj je zakon uređen Odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture o obveznoj zimskoj opremi ( Narodne novine 145/2013, od 6. prosinca 2013.). Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tona, sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna i isključenje iz prometa.

I mali dodatak. U nedavnim razgovorima s nekim vozačima shvatili smo kako su mnogi u zabludi te miješaju datume za obavezno korištenje zimske opreme i upaljenih svjetala za vrijeme dnevne vožnje u zimskom računanju vremena. Iako naizgled ova dva pravila u prometu djeluju slično, ona to nisu.

Zapamtite:
– zimska je oprema obavezna od 15. studenog do 15. travnja
– upaljena kratka svjetla na automobilima i danju su obavezna za vrijeme trajanja zimskog računanja vremena (počinje zadnje nedjelje u listopadu, a završava zadnje nedjelje u ožujku)

Od sutra vam više ne treba zimska oprema na hrvatskim cestama