Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOd 15. studenog obavezna je zimska oprema, jeste li spremni

Od 15. studenog obavezna je zimska oprema, jeste li spremni


Iako snijega još nema na vidiku, od danas je na snazi odredba o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u RH.

Prema Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koju je lani donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, zimska je oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2014. godine do 15. travnja 2015. godine.

Prema Odluci obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

zimske_gume

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače). Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Zabrana prometa na određenoj dionici nastupa proglašenjem zimskih uvjeta (sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama). Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Preko linka možete vidjeti i kartu (objavljenu u Narodnim novinama) s cestama na kojima je obavezna zimska oprema.