Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiOd 1. lipnja kreće novi Prekršajni zakon – na licu mjesta kazne u pola cijene!

Od 1. lipnja kreće novi Prekršajni zakon – na licu mjesta kazne u pola cijene!


Od sutra je na snazi novi prekršajni zakon koji donosi pregršt noviteta u prvom redu vezanih uz plaćanje kazni. Osim plaćanja kazni “u pola cijene”, uskoro ćemo vidjeti i policajce s POS aparatima?

Primjerice, ako vas policajac ulovi u prekršaju do dvije tisuće kuna, kaznu ćete moći platiti na licu mjesta u pola cijene. Ako nemate novca u džepu, policajac vas može pustiti do obližnjeg bankomata i problem je opet riješen. Uskoro bi i to moglo biti riješeno uvođenjem POS aparata, koje su u policiji već najavili.

Iz ovoga možemo zaključiti kako će biti olakšano ili ubrzano plaćanje kazni s jedne strane, a brži priljev proračunskih sredstava s druge strane. Sve su to pogodnosti za državu, a što od toga imaju vozači? Ok, dobit će državni “popust” na plaćanje u gotovini. A možda je bolje malo više pripaziti u vožnji.

Još je jedna novost koja nam je zapela za oko. Navodno će se neki manji prekršaji tretirati kao “beznačajni”. Koliko je neki prekršaj beznačajan procijenit će policijski službenik na terenu. Zanimljivo je i kako će se ovakvi “beznačajni” prekršaji također unositi u posebnu bazu, tako da ih nećete moći imati beskonačno.

Policija Stop 02

Nije to sve.  Zanimljiva je i nova mogućnost “pregovaranja” koja se odnosi na priznavanje krivnje. Drugim riječima, malo ćete se cjenkati s policijom, malo plakati (kako to i inače radite), na što vam policijski službenici mogu umanjiti kaznu na primjerice minimalnu za taj prekršaj.

Na žalost, mnogi naši mediji su se raspisali o novom Prekršajnom zakonu, a nitko ne spominje nerijetko loše ceste, neodgovarajuća ograničenja i druge probleme na koje mi vozači svakodnevno nailazimo. Bitno je samo da će se kazne plaćati na više načina… to je ljepota Hrvatske… 🙂