Hibridi / elektromobili


Nalazite se ovdje: Početna stranicaHibridi / elektromobiliNovi zakoni o potrošnji goriva po kilometru promijenit će automobile i vozačke navike

Novi zakoni o potrošnji goriva po kilometru promijenit će automobile i vozačke navike


Vjerojatno najrazvijenija zemlja s najviše elektromobila je SAD. Tamošnji zakonodavci već su najavili nove zakone koji će zauvijek promijeniti automobile, njihove pogone, potrošnju i cijenu. Baš sve.

Prema najnovijim statističkim podacima, u Americi je na cestama oko 250 milijuna automobila, od čega ih je tek 2% hibrida, plug-in-ova ili elektromobila. Elektrifikacija automobila, nazovimo to tako, je neminovna i svakodnevno se događa, željeli mi to ili ne.

Zakoni će se mijenjati do 2020. godine, to znamo, no još će se postrožiti nakon 2025. godine, a do 2050. godine… tko zna. S jedne strane stižu glasine kako će praktički svi uskoro voziti neki od automobila na “alternativni” pogon, dok drugi tvrde kako se to nikada neće dogoditi. Bar ne u spomenutoj budućnosti.

Elektromobili, hibridi i potrošnja goriva po kilometru 02

No, podaci govore kako u ukupnom broju automobila sve je više onih s električnim pogonom. No, ne mora samo motor biti električni. Velik broj današnjih novih automobila nema više hidrauliku na upravljaču, nego elektromotore (Electric Power Steering – EPS), što smanjuje ukupnu težinu automobila.

Ipak, glavni fokus automobilskog svijeta je danas na elektrifikaciji automobila i osjetnom smanjenju potrošnje i zagađivanja zraka, jer to su praktički jedini “uređaji” koje koristimo a koji još uvijek nisu na struju. Razmislite malo 🙂

Naravno, ova se priča tek počela razvijati… 🙂