Novosti


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiNovi Ford Focus predstavljen u Detroitu

Novi Ford Focus predstavljen u Detroitu


Potpuno novi Ford Focus jedna je od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija premijera na automobilskom sajmu koji se održava u Detroitu.

Novi Ford Focus predstavljen u Detroitu

Radi se naime o globalnom modelu, s kojim Ford namjerava osvajati tržišta na pet kontinenata. Proizvodnja će započeti krajem ove godine u Saarlouisu u Njemačkoj i Michiganu u SAD-u, a istovremeni početak prodaje u Sjevernoj Americi i Europi uslijedit će početkom 2011. godine. Treća tvornica bit će u Chongqingu u Kini. U 2011. godini Ford planira za Sjevernu Ameriku i električni Focus.

Novi Focus dolazi na novoj globalnoj kompaktnoj platformi, na kojoj će se 2012. godine proizvoditi deset različitih modela u dva milijuna primjeraka godišnje. Neki od njih doći će na tržište i prije Focusa. Riječ je o C-Maxu i Grand C-Maxu. O kinetičkom dizajnu novog Focusa nema se što previše pisati, jer najbolje se prosudbe donose po fotografijama. Neizbježna je ipak sličnost s nagrađivanom Fiestom, pa i Focusa krasi dinamičan i sportski izgled, bilo da se radi o peterovratnom hatchback modeli ili četverovratnoj limuzini. Izgled Focusa bit će isti na svim tržištima, a 80 posto dijelova u automobilu bit će identično u cijelom svijetu.

Novi Focus razvijan je na više strana, a vodstvo projekta imala je ekipa u Merkenichu blizu Kolna. Pogonsku mehanizaciju razvijali su stručnjaci u Duntonu u Engleskoj, a pomogli su im eksperti iz Amerike. Sve je to još jedna potvrda da se radi o pravom globalnom proizvodu.

Kad je 1998. predstavljen prvi Ford Focus, u kompaktni je segment donio novu razinu voznih performansi, zasjenivši sve konkurente preciznošću upravljanja i izvrsnošću ovjesa. U međuvremenu su te karakteristike potvrđene i poboljšane, a s novim Focusom Fordovci tvrde da idu još korak dalje. Poboljšan je ovjes, a dio opreme je novi Electris Power Assist Steering sustav, koji je ‘naštiman’ tako da upravljanje bude precizno pri visokim brzinama i lagano prilikom parkiranja. Za stabilnost u zavojima koristi se Dynamic Cornering Control sustav, koji smanjuje podupravljanje, poboljšava trakciju i olakšava skretanje.

Gama motora za novog Focusa sadrži EcoBoost četverocilindarske benzince i Duratorq TDCi common-rail dizelaše, koji troše 10 do 20 posto manje goriva od motora u aktualnom modelu. Za premijeru u Detroitu Ford je spremio potpuno novi 2.0 DI Ti-VCT benzinski motor s 20 konjskih snaga više od aktualnog dvolitrenog benzinca u Focusu, a potrošnja je pritom smanjena za 10 posto. Uz njega je šeststupanjski PowerShift automatski mjenjač s dvije spojke, koji utječe na potrošnju goriva 9 posto manje od četverostupanjskog automatika.

Novi Ford Focus predstavljen u Detroitu

Novi Ford Focus predstavljen u Detroitu

Novi Ford Focus predstavljen u Detroitu

Novi Ford Focus predstavljen u Detroitu

Autor: Marijan Malčević