Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaNovi Audi A8 sedan može pretvoriti vozače u putnike, ali državi se to ne sviđa!

Novi Audi A8 sedan može pretvoriti vozače u putnike, ali državi se to ne sviđa!


Na prvom Audi Summitu održanom u Barceloni u Španjolskoj. Dominantnu priču o dizajnu, interijeru i motorizaciji zamijenila je jedna potpuno nova priča o – tehnologiji.

Visokotehnološka rješenja sve su češća u novim luksuznim automobilima, pa i onim jeftinijim, no kako god bilo jasan je smjer u kojem se razvijaju novi automobili. Četvrta generacija Audija A8 donosi nešto novo, a to je integrirana tehnologija za autonomnu vožnju.

Što se snage tehnologije tiče, kažu kako novi Audi A8 ina dovoljno procesorske snage s kojom bi mogao pokrenuti i Airbus A380. Automobil ima radare, ultrazvučne senzore, čak i kameru s prednje strane koja cijelo vrijeme prati što se događa ispred automobila, ili kako bismo rekli – snima situaciju. Čak je instaliran i par lasera koji također skeniraju cestu i u svakom trenutku zna što se nalazi ispred automobila.

Sve ovo dovodi do nečega što već odavno gledamo u futurističkim filmovima, a to je autonomna vožnja – umjesto da držite ruke na upravljaču slobodno ih možete podići i uživati u vožnji kojom upravlja tehnologija. Audi to zove Artificial Intelligence što je općenit pojam, no više nam se sviđa naziv softvera, a to je Traffic Jam Pilot.

Ono što u cijeloj ovoj priči nedostaje je zakonska podrška za autonomnu vožnju. Naime, Europska unija još uvijek nije donijela zakon koji regulira korištenje tehnologije u ovakvim automobilima, nego ih za sada možete voziti samo na klasičan način, dakle s rukama na upravljaču. Neke su zemlje ipak naprednije, kao što je Njemačka, gdje se može u potpunosti iskoristiti tehnologija.

Kako god bilo, put razvoja je jasan – prije ili kasnije autonomna vožnja će postati legalna u cijelom svijetu.