Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaTehnologijaNissan razvija boju koja odbija blato, kišu i nečistoću
Nissan razvija boju koja odbija blato, kišu i nečistoću

Nissan razvija boju koja odbija blato, kišu i nečistoću


Ukoliko Nissan uspije u svom naumu, možda dobijemo boju zahvaljujući kojoj nikada više nećemo morati prati automobile. Što kažete na to?

Dok vi čitate ovaj članak, Nissan vrijedno testira inovativnu tehnologiju “nanoboje” koja odbija nečistoću. Nissan Note bi trebao biti prvi automobil obojen novom nanobojom koja bi u potpunosti isključila pranje automobila. Ono što je posebno zanimljivo je da postoji i mogućnost da se ta ista nanoboja nanese na postojeću boju, tako da možda i vaš automobil postane otporan na prljavštinu.

Pranje automobila katkad je mukotrpan posao − pritom i skup. Zato je Nissan započeo testiranje inovativne boje koja odbija blato, kišu i svakidašnju nečistoću, koja će možda omogućiti da vozači više nikad neće morati prati svoje vozilo.

Posebno osmišljenom superhidrofobičnom i oleofobičnom bojom (što znači da odbija vodu i ulja), obojen je posve novi Nissan Note, pa je tako postao prvim samočistećim vozilom na svijetu.

Kako bi se procijenile stvarne mogućnosti naknadnog nanošenja superhidrofobične boje, inženjeri u Nissanovu Europskom tehničkom centru idućih će mjeseci samočisteći Note testirati u različitim uvjetima korištenja.
Nissan je prvi proizvođač automobila koji je tehnologiju nazvanu Ultra-Ever Dry primijenio na automobilskoj karoseriji. Stvarajući zaštitni sloj zraka između boje i okoline, ona učinkovito sprečava stvaranje mrlja nastalih zaostalim kapima i prskanjem površine karoserije s ceste.

To, međutim, nije prvi put da se “samočisteća” tehnologija upotrebljava na Nissanu Note. Automobil već raspolaže funkcijom “operi i osuši” na kameri za vožnju unatrag. Pritom voda i stlačeni zrak automatski čiste objektiv kamere i tako jamče da Noteovi sigurnosni senzori rade u svim uvjetima.

Zasad se boja, koju je na tržište stavila tvrtka UltraTech International Inc., pokazala učinkovitom u uobičajenoj uporabi po kiši, rosulji, mrazu, bljuzgavici i prolaskom kroz lokve. Premda zasad nema planova da se tehnologiju iskoristi u serijskoj proizvodnji, Nissan će nastaviti razmatrati njezine mogućnosti kao opcije za naknadnu uporabu.

Nissan razvija boju koja odbija blato, kišu i nečistoću


  • Automanija.com

    Vrhunski, ovo treba odvesti u komadu.