Novosti Tehnologija


Nalazite se ovdje: Početna stranicaNovostiNissan Leaf obojan lakom koji svijetli u mraku provozao se svijetlećom autocestom

Nissan Leaf obojan lakom koji svijetli u mraku provozao se svijetlećom autocestom


Nissan je napravio električni Leaf obojan lakom koji svijetli u mraku, a ovih dana bio je u promotivnoj vožnji po nizozemskoj svijetećoj autocesti.

Za upotrebu laka koji svijetli u mraku Nissan se odlučio kako bi pokazao koliko kupaca najprodavanijeg električnog automobila na svijetu svoj automobil pokreće solarnom energijom iz vlastitog doma.

Koristi se aerosolni premaz koji preko dana upija UV-zrake i ostala vidljiva zračenja te svijetli između osam i deset sati nakon što sunce zađe. Iako su lakovi i folije za automobile koji svijetle u mraku već dostupni, jedinstvena boja koja upija ultraljubičasto zračenje tajne formule osmišljena je posebno za Nissan.

Fluorescentni automobil savršeno pristaje na Pametnu autocestu, odnosno dionicu autoceste dugu 600 metara koja prolazi kroz grad Oss. Inovativan projekt Pametne autoceste osmislio je dizajner Daan Roosegaarde kako bi vozačima olakšao snalaženje u mraku uz istodobnu uštedu energije koja bi se inače potrošila na rasvjetu.

Cesta je opremljena svijetlećim linijama. Linije upijaju svjetlost tijekom dana, a noću svijetle osam sati. Krajolik postaje pravi doživljaj svjetlosti i informacija. Posljedica toga povećana su vidljivost i sigurnost.Svjetleće linije na Pametnoj autocesti zamijenile su uobičajenu uličnu rasvjetu kako bi se smanjila potrošnja električne energije.

Vožnja prvog automobila koji svijetli u mraku na našoj cesti velika je čast i odražava ciljeve koje želimo ostvariti našom Pametnom autocestom, rekao je Daan Roosegarde.

Nizozemska je jedno od najboljih tržišta za Nissanove električne automobile, s porastom prodaje većim od 300 posto. Lani je Nissan u Nizozemskoj prodao ukupno 1619 električnih vozila: LEAF, e-NV200 i e-NV200 Evalia.


  • Automanija.com

    Vrhunski, ovo treba odvesti u komadu.